niedziela, 17 listopada 2024
Çilbir, czyli jajka po turecku
›
To pyszne, śniadaniowe danie musiało powstać w sposób najprostszy z możliwych. Trzeba było mieć własny jogurt i masło, jajka, zioła, przyp...
sobota, 6 lipca 2024
Jagodzianki z dziurką (albo bez)
›
Gdy tylko zaczyna się sezon ogórkowy/jagodowy media trzęsą się od licytacji: kto, za ile i jaką ilością jagód wypełnił jagodzianki. Te wyg...
sobota, 7 stycznia 2023
Sernik cynamonowy
›
Bardzo sympatyczny wypiek. A nawet uroczy. Bo łatwo go zrobić, daje jakąś niezwykłą przyjemność tworzenia, a jego smak jest otulający i pełe...
poniedziałek, 7 listopada 2022
Drożdżówki migdałowe, czyli Marcepanki
›
To znów moje magiczne ciasto drożdżowe , tylko w wersji na bułki – z trochę większą ilością mąki. Obok tego kołacza bułeczki Marcepanki, ...
wtorek, 25 października 2022
Makaron serpentini w kremowym sosie dyniowym
›
Czasy są jakie są. Trzeba je sobie jakoś ułatwić, trochę oswoić, odsunąć czarne chmury. Któż tego nie robi lepiej niż Włosi i Włoszki? Gdy m...
piątek, 21 października 2022
Gąszcz śliwkowo-korzenny
›
Do niedawna nie miałam pojęcia, że w kuchni staropolskiej istniało coś takiego jak „gąszcz”. Ten specyficzny rodzaj przetworu znałam pod n...
czwartek, 28 lipca 2022
Tarta Tatin ze śliwkami, wersja 3.
›
Są już na blogu dwie odmiany tej słynnej tarty – jedna klasyczna , z ciastem francuskim, druga – rustykalna , z kruchym spodem. Ta jest uk...
›
Strona główna
Wyświetl wersję na komputer