środa, 17 lutego 2016

Tarta z rybą i szpinakiem


To jedno z moich ukochanych połączeń: szpinak-ryba-ser. Ryba świeża, czyli może to być pstrąg zwykły albo łososiowy, łosoś, dorsz – właściwie każda, mięsista ryba, z której łatwo jest usunąć ości.
Tartę – przy odrobinie wprawy i z pomocnikiem - przygotowuje się i piecze dość szybko, bardzo sprawdzi się jako wczesna, sycąca kolacja, z dodatkiem białego wina i sałaty z winegretem. Uwielbiam!

Składniki (na formę o śr. 24-26 cm):
250-270 g ciasta francuskiego,
250 g świeżego szpinaku,
200-300 g świeżej ryby,
Ser mozarella (taka standardowa kulka),
Kawałek sera gorgonzola albo fety (ok. 80-100 g),
Kawałek dojrzewającego sera (cheddar, dziugas itp.) wielkości pudełka zapałek,
Pęczek szczypiorku,
7-9 pomidorków koktajlowych,
4 duże jajka (wolny wybieg),
120-150 ml śmietany (kremówka wymieszana pół na pół z 18-procentową),
Masło i olej rzepakowy do smażenia,
Mąka do obsmażenia,
Sól i pieprz,
Sok z cytryny,
Świeże zioła: bazylia, oregano, tymianek...


Ciasto przygotowujemy i wykładamy nim formę tak samo jak tutaj. Odkładamy w chłodne miejsce.
Rybę płuczemy, osuszamy, czyścimy i usuwamy ości. Obtaczamy każdy kawałek lekko w mące, rozgrzewamy na patelni odrobinę masła z olejem i wykładamy na tłuszcz rybę (skórą do dołu). Smażymy krótko (tak by mięso nie było surowe), pod koniec delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy, by przestygła.
Wypłukany, oczyszczony szpinak wrzucamy na patelnię, skrapiamy olejem (albo oliwą) i dusimy, aż zgęstnieje i straci płyn. Doprawiamy do smaku sokiem cytryny, solą i pieprzem. Kroimy mozarellę, ser dzielimy na mniejsze kawałki, twardszy ser trzeba zetrzeć na tarce.
Jajka wbijamy do miski, dolewamy śmietanę i roztrzepujemy całość trzepaczką,w miarę krótko, ale masa powinna być jednolita. Dodajemy szczyptę soli i pieprz.
Włączamy piekarnik, by się nagrzał do 190-200 stopni.
Na przygotowane ciasto wykładamy kawałki ryby (raczej większe), na przemian z mozarellą. Posypujemy serami. Na to – przesiekany, ale nie za bardzo rozdrobniony, odciśnięty z płynu szpinak i przekrojone na pół pomidorki. Na wierzch wlewamy masę jajeczno-śmietanową, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i częścią świeżych ziół. Można jeszcze posypać pieprzem. Wystające brzegi ciasta delikatnie rolujemy tworząc rant.
Umieszczamy tartę w nagrzanym piekarniku i pieczemy ok. 35-40 minut (masa powinna się ściąć i lekko zezłocić). Upieczoną tartę posypujemy resztą ziół.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz