niedziela, 10 grudnia 2017

Kulajda, czyli czeska grzybowa


Kulajda to tradycyjna czeska zupa grzybowa, nieco inna od polskiej. Oczywiście w różnych regionach Czech bywają drobne różnice w jej przygotowaniu, ale z reguły powtarza się dodatek octu, kminku, jajka i koperku. Przyznam, że bardzo mi odpowiadają te rzadko spotykane w polskiej wersji składniki. Lubię też kontrowersyjny dla wielu kminek.
I od razu zaznaczam, że to moja wersja, bo nie wyobrażam sobie grzybowej bez cebuli.

Składniki (na 4-5 porcji zupy):

1 średnia cebula,
Olej rzepakowy,
1 łyżka masła,
Solidna garść suszonych grzybów,
Kilka świeżych albo mrożonych grzybów (opcjonalnie),
4-5 obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków,
1,3 l bulionu warzywnego,
2 płaskie łyżki mąki,
80 ml śmietanki 30 proc.
2 łyżki octu balsamicznego,
Cukier – do smaku,
Liść laurowy,
2-3 ziarna ziela angielskiego,
Łyżeczka kminku (całego),
Posiekany koperek,
Po łyżce kwaśnej śmietany na każdą porcję,
4-5 jajek (z wolnego wybiegu).

Dzień wcześniej trzeba namoczyć grzyby.
W rondlu topimy masło, dolewamy łyżkę oleju. Dorzucamy drobno pokrojoną cebulę i mieszając smażymy do zeszklenia. Dosypujemy mąkę, mieszamy przez chwilę. Dokładamy odsączone, pokrojone (niezbyt drobno) grzyby i ziemniaki, kminek, liść laurowy, ziele, zalewamy bulionem i gotujemy na niewielkim ogniu ok. 15 minut (do miękkości ziemniaków). Wlewamy śmietankę, mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, dodajemy ocet – czeskie przepisy zakładają dodatek zwykłego octu, ja wolę nieco łagodniejszy, balsamiczny. Na koniec – koperek.
I oczywiście jajka. Jeśli ktoś potrafi - powinny być ugotowane w koszulce. Ja wykorzystałam specjalną patelnię do przygotowywania jajek sadzonych na parze. Zasada jest taka, że żółtko powinno się rozlać w zupie. Ale nic się oczywiście nie stanie jeśli dodacie po prostu jajko ugotowane na miękko lub na twardo.
Wlewamy zupę do miseczek i do każdej porcji dokładamy jajko oraz łyżkę kwaśnej śmietany.

Przyjemna, gęsta, bogata w smaku, zimowa zupa.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz