niedziela, 13 września 2015

Marynowane bakłażany


Stoły ustawiono w długim rzędzie. I ledwo pomieściły wszystkie słoje, słoiczki, talerzyki. Na dorocznym Święcie Słoika wybierano najlepsze tegoroczne przetwory.

Shirley - główna jurorka, chodziła w skupieniu i z nieodgadnionym wyrazem twarzy, próbując po trosze z każdego szklanego naczynia. Choć nie były podpisane, rozpoznawała je bezbłędnie. „Cynthia zapomniała o liściu laurowym. Malcolm przesadził z chili. Roseanne eksperymentuje z estragonem. Aisha tym razem dodała musztardę w proszku. Dobre. Bardzo dobre”. Tak komentowała w myślach kolejne smaki.

Na ostatnim stole ktoś w pośpiechu postawił niepozorny, niewielki słoiczek z zawartością przypominającą grzyby. Niewiele brakowało, a Shirley by go pominęła, nie zachęcał ani wyglądem, ani dodatkami. „Mmmm... Lekko wędzony smak z odrobiną słodyczy, delikatna marynata i chrupiące płatki czosnku. Ciekawe. Intrygujące. Nie znam tego”. Spróbowała jeszcze odrobinę i była już pewna, że to nie będzie zwycięzca, bo jednak piccalilli* Jamiego było w tym roku niedoścignione. Ale mocne drugie miejsce na pewno.
– Irina Kolobok! Z trudem wyczytała nazwisko i z uśmiechem potrząsnęła dłonią kobiety, zarumienionej z radości i ledwo skrywającej wzruszenie. Była pielęgniarką w pobliskim domu opieki, mieszkała z córką w Jarhill od niedawna. Śpiewała w tutejszym chórze, jeździła przez miasteczko na żółtym rowerze. I robiła najlepsze marynowane bakłażany.

Składniki( proporcja na 3 słoiki 0,5 l):

1,5 - 2 kg bakłażanów
1 główka czosnku,
Gałązki suchego kopru (takiego do kiszenia),
Słonecznikowy olej do smażenia,
Sól.
Zalewa:
0,5 l wody,
¾ szklanki cukru,
Łyżka soli,
5-6 łyżek octu 10 %.


Bakłażany opłukać, wysuszyć i pokroić na plastry oraz krążki (o szer. 1-1,5 cm). Wrzucić na patelnię grillową, skropić olejem, posolić. Czosnek obrać i pokroić ząbki na plasterki.
Po zgrillowaniu z obu stron, trzeba bakłażany włożyć ciasno do wysterylizowanych słoików, przekładając ząbkami czosnku i małymi gałązkami kopru. Przygotować marynatę: do wody dodać sól i cukier – wymieszać. Przed zagotowaniem wlać ocet, po zagotowaniu zalać bakłażany, tak, by marynata przykryła warzywa. Mocno zakręcone słoiki zagotowujemy, albo wkładamy do piekarnika na 15-20 minut (temp. 110 stopni). Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.

*Mieszanka warzyw i aromatycznych, korzennych przypraw, znakomity dodatek do mięs, ryb, serów.



5 komentarzy:

  1. Zawsze miałam problem z bakłażanami, trochę jak gąbka, trochę bez wyrazu, trochę bez smaku itd.....do czasu. Zrobiłam i odleciałam.REWELACJA!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. No to cieszę się bardzo! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. O rrrraju, jaki przepis, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O rrrraju, jaki przepis, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń