niedziela, 17 września 2017

Drożdżowe z owocami błyskawiczne


Ze zrobieniem tego ciasta poradzi sobie każdy, bez względu na umiejętności kulinarne. Robi się niemal samo. Tak, tak, wiem – nie wierzycie. „Pisała tak nie raz, a potem nawet pies nie chciał zjeść”. No cóż, zdarzają się przypadki beznadziejne.
Ale nie tym razem. Odwagi, wiary w siebie i – do dzieła!

Składniki (tortownica o średnicy 24-26 cm):

Ciasto
50 g świeżych drożdży,
½ szkl. cukru brązowego (może być nawet ciut mniej),
2 rozbełtane jajka,
½ szkl. oleju,
1/3 szkl. mleka,
2 szkl. mąki – może być orkiszowa, ale nie pełnoziarnista. Co najwyżej typ 720;
Szczypta soli
Owoce: borówki amerykańskie najlepiej (ok. 250-300 g), ale można eksperymentować z innymi.

Kruszonka
50 g masła,
¼ szkl. cukru,
½ szkl. mąki,
2 łyżki wiórków kokosowych, albo 3 – płatków migdałowych.


Do większej miski dajemy po kolei:
- pokruszone drożdże,
- cukier,
- jajka,
- olej,
- mleko,
- mąkę,
- sól.
NIE MIESZAMY! Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na ok. 1 - 1,5 godziny. Idziemy na spacer, na rower, biegamy, sprzątamy mieszkanie, czytamy książkę – co tam chcecie.
Po tym czasie włączamy piekarnik, by się nagrzał do 180 stopni, a zawartość miski mieszamy drewnianą łychą – dokładnie, do połączenia wszystkich składników. Wykładamy tortownicę pergaminem. Składniki kruszonki rozcieramy w palcach aż powstaną okruchy. Wykładamy ciasto do formy, rozprowadzamy dokładnie – zwilżonymi wodą palcami najlepiej.
Na wierzch dajemy owoce, posypujemy kruszonką, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35-40 min, do lekkiego zrumienienia się wierzchu.
Pachnie, wygląda i smakuje. :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz