sobota, 14 kwietnia 2018

Kruchy placek ryżowy z owocami


Skromne, ale pyszne ciasto. Rozwiązanie dla wszystkich „bezglutenowców”, którym śni się maślana kruszonka z owocami. Ciasto ryżowe uwiodło mnie delikatnym zapachem, chrupiącą konsystencją i genialną kooperacją z różnymi owocami. Oprócz tej podstawowej wersji, przetestowałam też wariant z bezą na wierzchu – bardzo udany i na pewno postaram się umieścić go na blogu.
Jeśli więc z jakiegoś powodu unikacie mąki pszennej i ciężko się wam pogodzić z odmawianiem sobie wypieków – polubicie ten przepis.

Składniki (na ciasto o śr. 24-26 cm):
150 g mąki ryżowej,
140 g masła,
50 g wiórków kokosowych,
50 g mąki orkiszowej albo ziemniaczanej,
50 g cukru trzcinowego,
1 jajko,
1 łyżka kwaśnej i zimnej śmietany.

Owoce
1-2 duże obrane i oczyszczone jabłka,
Duży kubek leśnych owoców z mrożonki.
Może być też kilka daktyli, suszona żurawina, czy suszone wiśnie oraz 1/3 szklanki orzechów (włoskich, pekan).

Odrobina cukru pudru z cynamonem – do posypania.

Włączamy piekarnik, by się nagrzał do 180 stopni.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki ciasta wrzucamy do malaksera i miksujemy do połączenia składników. Powstanie ciasto o konsystencji kruszonki.
Połowę ciasta wsypujemy do formy, wyrównujemy jego powierzchnię. Jabłko kroimy na plasterki i układamy je na cieście. Posypujemy je owocami leśnymi. Dodajemy suszone owoce i orzechy, na wierzch sypiemy resztę ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy je, studzimy nieco, posypujemy cukrem pudrem.
Najlepiej jeść takie jeszcze odrobinę ciepłe. Można oczywiście dołożyć gałkę lodów, bitą śmietanę albo naturalny jogurt z dodatkiem musu owocowego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz