Jeszcze jedno ciasto z rabarbarem i truskawkami? Tak, bo
nigdy dość tej słodyczy przełamanej kwaskowatością, tego waniliowego zapachu i
delikatności konsystencji. No i zawsze jest okazja, by przetestować kolejny przepis z
książki, a przy okazji zrobić coś po swojemu. Przepis znalazłam w „Słodko”
Yotama Ottolenghi`ego i Helen Goh, której to książki nie jestem zbyt wielką fanką. Proponowane w niej przepisy uginają się od cukru, tłuszczu, wiele z nich jest pracochłonnych. I w tym
też pojawia się oryginalnie 280 g masła, prawie 400 g mąki pszennej i aż 370 g
cukru, a ciasto jest niewielkie…
Dlatego postanowiłam zamienić ciężką kruszonkę, na jej
lżejszy wariant, bez mąki pszennej w dodatku. I jest to dobra okazja, by
korzystać z tego przepisu na bezglutenowe kruche ciasto na spody do serników, szarlotek i
innych wypieków. Bardzo polecam, przetestowałam w wersji jasnej i ciemnej, dla
urozmaicenia właśnie ciemna kruszonka w tym przepisie.
Jeszcze jedna istotna kwestia, która mnie zawsze bardzo
irytuje. Podawanie informacji, które spowodują, że ciasto się zwyczajnie nie
uda. W rzeczonej książce, przy tym przepisie stoi jak wół, że trzeba to ciasto
piec przez 70 minut (!!!) w temp. 200 stopni (!!!). Wierzcie mi – będzie spalone
na węgiel. Piekłam 45 minut w temp. 190 stopni, a i tak spód był ciut za mocno
przypieczony. Kolejny dowód na to, że przepisy książkowe są spisywane niechlujnie
i puszczane tak w świat, na szczęście nie zdarza się to zbyt często.
Ale my tu mamy upiec coś pysznego, a nie irytować się.
Chodźcie więc za mną, krok po kroku, a zrobimy razem ciasto, które nazwałabym
roboczo „rabarbarowo-truskawkową dokładką”. Bo na jednym kawałku się nie
kończy. 😉
Składniki (tortownica 20-23 cm):
Kruszonka:
120 g mąki, która powstanie po zmieszaniu mąki ryżowej, kukurydzianej
i ziemniaczanej (w równych proporcjach),
2 kopiaste łyżki kakao,
70 g oleju kokosowego (ok. 3 łyżki),
50 g cukru,
1 żółtko,
Odrobina wody (1-2 łyżeczki).
Owoce
2-3 łodygi rabarbaru (średnie),
150 g truskawek (oczyszczonych, bez szypułek, pokrojonych na
plasterki),
20 g cukru trzcinowego,
30 g mąki kukurydzianej,
Sok z cytryny (dwie łyżeczki),
Szczypta soli,
Ekstrakt waniliowy.
Ciasto
185 g maki pszennej,
¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
Szczypta soli,
150 g masła o temp. pokojowej,
190 g cukru pudru (szklanka i 3 łyżki),
3 duże jajka,
Ekstrakt waniliowy (może być też aromat).
Składniki kruszonki umieszczamy w misce, palcami rozcieramy,
aż zyska grudkowatą konsystencję. Odkładamy do lodówki.
Rabarbar płuczemy i oczyszczamy ze skórki (niezbyt dokładnie),
kroimy na plasterki centymetrowej grubości, wrzucamy razem z truskawkami do
miski, dodajemy resztę składników, mieszamy i odstawiamy.
Suche składniki mieszamy ze sobą: przesianą mąkę, proszek,
sól.
Miękkie masło i cukier puder wrzucamy do misy miksera. Ucieramy
na średnich obrotach przez kilka minut, aż powstanie jednolita, jasna masa. Po
kolei wbijamy do masy jajka, po każdym miksujemy aż połączy się z masą. Dosypujemy
suche składniki i dodajemy kilka kropli aromatu (albo łyżeczkę ekstraktu).
Miksujemy tylko do momentu aż wszystkie składniki się połączą, nie dłużej.
Włączamy piekarnik by się nagrzał do 190 stopni (góra/dół,
bez termoobiegu).
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Do tortownicy przekładamy ciasto, wygładzamy jego wierzch. Na
nim umieszczamy owoce, posypujemy je kruszonką.
Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45
minut. Po tym czasie robimy test drewnianego patyczka, jeśli nie jest oblepiony
ciastem, kończymy, wyjmujemy formę z piekarnika.
Kroimy ciasto po przestudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz