niedziela, 15 listopada 2015

Szarlotka francusko-polska


Dlaczego dwóch nacji? Bo jednym wariantem tego przepisu* jest francuska tarta jabłkowa, a drugim bardzo typowa szarlotka, od dziesięcioleci ulubienica polskich łasuchów. Charakterystyczny maślany smak, kruchość ciasta i te wspaniałe jabłka, które wprost roztapiają się w ustach, aksamitnym, lekko kwaskowym, owocowym kremem. Bogactwo wrażeń kulinarnych zapewnia zastosowanie masła, jaj, śmietanki, najlepszych owoców. Nie ma taniości, jest jakość.

Składniki:
Ciasto kruche przygotowane wg tego przepisu – schłodzone w lodówce,
6 jabłek (najlepsza będzie reneta, antonówka) – ok. 1,2 kg,
35 g masła,
80 g trzcinowego, złocistego cukru plus dwie dodatkowe łyżki,
100 ml śmietanki kremówki (30 proc.),
½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie),
2 jajka,
2 łyżki alkoholu (brandy, nalewka owocowa),
Garść suszonych owoców (rodzynki, porzeczki, goji, miechunka, żurawina itp.).


Opcja francuska

Włączamy piekarnik, by się nagrzał do temp. 180 stopni.
Schłodzone ciasto kroimy na cienkie plasterki i wykładamy nimi formę (do tarty, z wyjmowanym dnem, okrągłą (24-26 cm) albo prostokątną (20/32 cm) – razem z brzegami. Pozostałą resztę ciasta zamrażamy – przyda się do kolejnego wypieku.
Podpiekamy spód w nagrzanym piekarniku – opcja grzałki górnej przez ok. 10 min.
Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd i pestek i kroimy na cienkie kawałki (korzystam z otworu tarki, który pozwala zetrzeć jabłko na cieniutkie płatki).
Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i cynamon, dorzucamy jabłka oraz suszone owoce i – mieszając, smażymy przez kilka minut.
Wykładamy jabłka na podpieczony spód.
W misce łączymy ze sobą jajka, śmietankę, alkohol i dwie łyżki cukru – ubijamy trzepaczką do połączenia się składników. Wylewamy mieszaninę na jabłka i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 35-40 minut (góra dół), aż wierzch ładnie się zezłoci. Studzimy i podajemy posypane cukrem pudrem, z dodatkiem bitej śmietany.





















Opcja polska

Wszystko tak samo jak powyżej, ale:
- nie zamrażamy reszty ciasta pozostałej po wyłożeniu spodu formy,
- ciasto z owocami zalanymi jajeczno-śmietankową mieszaniną, wyjmujemy po 20 minutach z piekarnika i kroimy cienko na wierzch pozostałe kruche ciasto.
Wstawiamy do piekarnika, podwyższamy jego temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze ok. 20 minut (do zezłocenia wierzchu).

Uwaga: w sezonie część jabłek zastąpić można rabarbarem.



















*Zainspirował mnie przepis Erica Lanlarda z książki „Home Bake” (wyd. Mitchell Beazley).

2 komentarze:

  1. Cud miód malina, Dano pyszna szarlotka wyszła nam dziś z tego przepisu. :)

    OdpowiedzUsuń