czwartek, 3 listopada 2016

Jabłecznik dziecinnie prosty


Zjadłabym ciasto, ale nie chce mi się go robić... Upiekłabym szarlotkę, tylko mam za mało jabłek... Chciałabym zrobić takie ciasto, żeby od razu po upieczeniu można było je jeść...
No i jest spełnienie tych trzech warunków. Szczególnie polecam ten przepis rodzicom, którzy lubią kucharzyć razem z dziećmi. W tym przypadku najmłodsi mogą wykonać za nas większość czynności – i to jest poniekąd spełnienie pierwszego z wyżej wymienionych warunków. Nie chce się? To skorzystajcie z pomocnika. Będzie miło i smacznie. :)

Składniki:

125 g masła, albo oleju kokosowego rafinowanego
¼ szklanki cukru (najlepiej trzcinowego, nierafinowanego),
2 łyżki wody,
Szklanka mąki (może być orkiszowa typ 700),część mąki pszennej można zastąpić ryżową
2 duże jajka (wolnowybiegowe!),
½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
3 duże jabłka (najlepiej antonówki albo renety),
Ok. 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
Cukier puder do posypania – opcjonalnie.


Masło (ew. olej kokosowy) roztapiamy z cukrem i wodą – ale nie zagotowujemy go! Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Przesiewamy mąkę i wsypujemy ją razem z proszkiem i wiórkami kokosowymi (pozostawiając dwie łyżki na wierzch) do roztopionych składników, wbijamy jajka i mieszamy całość krótko, ale dokładnie. Najlepiej przy pomocy mieszadła miksera.
Jabłka obieramy, kroimy na pół, oczyszczamy i cienko kroimy, albo ścieramy na tarce, która ma podwójne otwory z ostrzem.
Włączamy piekarnik, by się nagrzał do temp. 170 stopni.
Przygotowujemy formę – jeśli wolicie płaski placek w stylu tarty, można wybrać formę o średnicy ok. 23-24 cm. A jeśli wolicie, by ciasto było mniejsze, ale wyższe – tortownicę o średnicy 20 cm.

Smarujemy formę i wykładamy ją papierem do pieczenia. Przy pomocy zwilżonej wodą łyżki nabieramy niewielkie porcje ciasta i rozprowadzamy je cienką warstwą w formie, przekładając startymi jabłkami (można owoce posypywać lekko cynamonem, dodawać rodzynki albo orzechy). Na górze powinno znaleźć się ciasto, które posypujemy pozostawionymi wiórkami. Te warstwy ciasta będą naprawdę cienkie, a warstw jabłek nie będzie za dużo – 2-3.
Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut. Powinno się lekko zrumienić.
Kroimy i jemy lekko ciepłe – ciasto nie jest zbyt słodkie, więc można posypać je cukrem pudrem, albo dodać lody waniliowe, czy też śmietankowe.
Bardzo to łatwe, nieprawdaż?




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz