poniedziałek, 18 listopada 2019

Korzenny czatnej z pigwy


Prawie nie zdarza mi się zamieszczać receptur, których efektu jeszcze nie znam.
Ale - po pierwsze: sam ten przepis brzmi dobrze, po drugie - zanim zapakowałam czatnej do słoików, spróbowałam go, po trzecie – wszystko z pigwy polecam w ciemno.
Czatneje to cudowne, wytrawne konfitury, mieszanka warzyw, owoców i przypraw. Pasują do mięs, do serów, do świeżego pieczywa, do grzanek, do wszystkiego. Mają to do siebie, że po przygotowaniu muszą się „przegryźć” w słoiczku około miesiąca, nim się je otworzy.
Tymczasem: dzień wcześniej przygotujcie sobie mieszankę przypraw. Lista jest długa, ale ten czatnej pewnie wymaga takiego bogatego składu.
A nawet jeśli w tym roku nic z tego, bo już się wam nie uda zdobyć gdzieś pigwy, to w przyszłym sezonie przypomnicie sobie, albo ja wam przypomnę, że można zrobić takie cudo.
Na śniadanie. Na zimę. Na krótki dzień. Na długą noc. Na prezent.

Składniki (na dużo małych słoiczków ;)):

Mieszanka przypraw (wszystkie mielone):
płaska łyżeczka kuminu, ½ łyżeczki kolendry, 1/4 łyżeczki kardamonu, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki cynamonu, ¼ łyżeczki goździków, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, ½ łyżeczki fenkułu (Nie macie? Postarajcie się!).
2 kg umytej dokładnie, oczyszczonej z komór nasiennych (nie trzeba obierać) i pokrojonej w mniejszą kostkę pigwy,
1 spora, pokrojona drobno cebula,
½ szklanki suszonej żurawiny,
1 i 1/3 szklanki cukru brązowego,
1,5 łyżeczki soli,
½ szkl. octu winnego białego,
½ szkl. octu jabłkowego,
½ szkl. wody,
Sok z limonki (ew. z cytryny).


Wszystkie składniki umieszczamy w garnku z grubym dnem, mieszamy, gotujemy na niewielkim ogniu, aż pigwa się rozpadnie, czyli ok. 1-1,5 godziny. Mieszamy w tym czasie dość często, a gdyby czatnej zbytnio zgęstniał można dolać odrobinę wody.
I mieszać, by się nie przypalił.
Gotowy czatnej umieszczamy w słoiczkach (wyparzonych), zakręcamy je wyparzonymi, suchymi zakrętkami i pasteryzujemy. Ja to robię w piekarniku nagrzanym do ok. 100 stopni, przez 12-15 minut.
Czekamy miesiąc na uroczyste otwarcie. :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz