czwartek, 26 marca 2020

Owsiane ciastka


Najłatwiejsze ciastka świata. Na dobrą sprawę mogą powstać tylko z trzech składników. Bez mąki, bez jajek, bez cukru. W dodatku można w łatwy sposób idealnie dopasować je do swojego smaku, wzbogacając skład czekoladą, ziarnami, suszonymi owocami, orzechami, przyprawami korzennymi...
Dla tych, którzy nie lubią owsianki, którzy muszą uważać na cukier, dla takich, co to nie lubią tracić czasu w kuchni, dla wszystkich, którzy mają ochotę na coś słodkiego, zdrowego i szybko. No i oczywiście dla tych, którzy mają pod ręką dwa bardzo dojrzałe banany.

Składniki (na 11-13 ciastek o średnicy ok. 5 cm):
Czubaty kubek płatków owsianych górskich,
2 bardzo dojrzałe, większe banany,
Kopiasta łyżka masła orzechowego,
Dodatki do wyboru: posiekana gorzka czekolada (2-3 rządki), orzechy, wiórki kokosowe, mak, ziarna słonecznika, żurawina suszona, daktyle, pokrojone morele, skórka pomarańczowa, pestki dyni, płatki migdałowe, sezam, cynamon, przyprawa korzenna itp.
Rozgniatamy w misce banany, dosypujemy płatki, dodajemy masło orzechowe. Mieszamy do powstania jednolitej masy. Można dołożyć czekoladę, orzechy, ziarna, cynamon...
Nabieramy po niecałej łyżce masy i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy z niej kulki, spłaszczamy je następnie na dość grube ciastka (grubość ok. 1,5 cm, śr. ok. 5 cm) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zanim odłożę takie ciastko, lubię przyłożyć je do ziaren słonecznika, albo dyni – tak, by tworzyły one pod spodem inną strukturę i po uprażeniu dodawały wyjątkowego smaku.

Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni i pieczemy ciastka ok. 16-18 minut.
Smaczne każdego dnia, najpierw trochę bardziej chrupiące, a potem miękkie. Ale za długo to się ich nie przechowa.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz