To jest ciasto, które śmiało można uznać za wiosenne, uraczyć
nim rodzinę podczas Wielkanocy. Ma w sobie cytrusową świeżość i delikatność białych
kwiatowych płatków. Bardzo polecam dodatek wody z kwiatów pomarańczy – nie ma
problemu z odnalezieniem jej w sklepach internetowych, nie jest droga, a wyjątkowo podbija smak zimowych jabłek, tworzy niezwykłą, nową jakość. Przydaje się w
kuchni – oprócz tego, że aromatyzuję nią słodkie potrawy, służy mi też jako pachnący
dodatek do płynu octowego, którym zastępuję chemiczne środki czyszczące.
Nazwałam tę szarlotkę „Iga”, bo powstała w dzień, kiedy
fantastyczna tenisistka Iga Świątek wygrała turniej w Miami, wchodząc do grupy
Sunshine Double, czyli zawodniczek, które w ciągu jednego roku wygrały prestiżowe
turnieje w Kalifornii i na Florydzie.
Szarlotka i sportowa radość zawsze w cenie.
Ciasto
Niepełna szklanka mąki,
3 łyżki cukru,
Pół łyżeczki proszku do pieczenia,
3 żółtka,
70 g margaryny lub masła,
Łyżeczka mocnego alkoholu (wódka, brandy, rum).
Warstwa jabłkowa
6-7 sporych, kruchych jabłek,
3 łyżki cukru,
1 łyżka cukru z wanilią,
Pół łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy.
Beza
3 białka,
150 g drobnego cukru (można w małym malakserze rozdrobnić
zwykły cukier),
Łyżka mąki ziemniaczanej,
Skórka starta z połowy cytryny albo z całej limonki.
Dodatkowo
Bułka tarta do posypania.
Składniki ciasta kruchego wrzucamy do misy malaksera – miksujemy krótko, tylko do ich połączenia. Formujemy kulę, zawijamy w papier do pieczenia, odstawiamy na chwilę do lodówki.
Jabłka obieramy, czyścimy, rozdrabniamy – przy pomocy tarki,
albo robota kuchennego. Wrzucamy je na patelnię z cukrem i cukrem waniliowym,
przesmażamy mieszając, aż zaczną gęstnieć (zależnie od gatunku jabłek – ok. 5-8
minut). Pod koniec dolewamy wodę z kwiatów pomarańczy, mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni.
Tortownicę (śr. 24-25 cm) wykładamy papierem do pieczenia,
ciasto wałkujemy w okrąg na stolnicy podsypanej lekko mąką, umieszczamy je w
tortownicy (przenosimy nawijając na wałek) – na spodzie i brzegach na wysokość
ok. 3 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem i posypujemy lekko tartą bułką.
Na cieście umieszczamy jabłka, wyrównujemy powierzchnię i
wkładamy do piekarnika na 25 minut.
Po 15 minutach od włożenia ciasta do piekarnika, przygotowujemy
bezę.
Ubijamy pianę z białek – przez ok. 5 minut na wysokich
obrotach. Po tym czasie dosypujemy po łyżce cukier, przez cały czas miksując, gdy
zużyjemy cały cukier, dosypujemy mąkę ziemniaczaną oraz startą skórkę i jeszcze
przez minutę miksujemy.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika, umieszczamy na wierzchu bezę,
lekko ją rozprowadzamy i znów wkładamy do piekarnika. Po 10 minutach
zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestudzenia. Pięknie się kroi, robi wrażenie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz