czwartek, 1 października 2015

Zapiekanka z patisona


Ale może być i z kabaczka, cukinii, przypuszczam, że i z dyni. Sama nie wiem zresztą, czy to jest zapiekanka, czy raczej takie wytrawne, warzywne ciasto... Lekko wilgotne i dobrze się je kroi. A podstawą oryginalnego smaku jest dodatek świeżych ziół: bazylii, tymianku, oregano, majeranku, mięty, rozmarynu, szałwii, szczypiorku, natki pietruszki… Przyda się wszystko, co tam będziecie mieć pod ręką – byle zielone, aromatyczne, świeże.
To jest świetny dodatek do zup, sałat i sałatek, fantastyczna przekąska w pracy, idealna potrawa menu imprezowego, piknikowego.

Składniki:
400 g patisona (albo innego warzywa dyniowatego),
100 g startego na grubszej tarce sera (najlepszy jest cheddar),
2 jajka,
100 ml śmietany,
1/2 łyżeczki sody,
150 g mąki (polecam orkiszową),
Świeże, posiekane zioła – kilka łyżek,
1/2 łyżeczki soli,
Pieprz, odrobina kurkumy, czy też pikantnej, sproszkowanej papryki – według uznania,
Masło, ew. olej do natłuszczenia formy,
Bułka tarta do posypania.


Patisona po umyciu i obraniu (obieranie nie jest konieczne w przypadku cukinii) trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach i lekko posolić. Po kilku minutach odciskamy go z nadmiaru płynu.
Włączamy piekarnik, by się nagrzał do 180 stopni.
Sodę mieszamy ze śmietaną, pozostawiamy na kilka minut, dodajemy jajka, sól, pieprz, ew. przyprawy, mieszamy wszystko przy pomocy widelca, wsypujemy mąkę, znów krótko mieszamy. Dorzucamy ser, startego patisona i zioła. Mieszamy wszystko dokładnie – ale krótko! Niewielką formę (może być szklana, żaroodporna, moja - 16/21 cm) natłuszczamy masłem lub olejem i posypujemy tartą bułką. Wykładamy do niej masę warzywno-mączno-ziołową i umieszczamy w nagrzanym piekarniku. Pieczemy ok. 40 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni.
Zapiekanka najlepsza jest lekko ciepła, również na drugi dzień, po odgrzaniu na patelni grillowej.




2 komentarze: