sobota, 31 października 2015

Dyniowa przekąska


Najłatwiejsza z możliwych. Do zrobienia z pomocą najmłodszych. Czy będzie im smakować? Jeśli lubią warzywa – pewnie tak. Słodka, pikantna i słona. A jak pasuje do sera pleśniowego i wina! To już oczywiście opcja dla dorosłych.
Palce lizać.

Składniki:
Ok. 25-centymetrowy kawałek podłużnej dyni, albo malutka, tradycyjna dynia,
1 łyżka miodu,
2 łyżki oliwy,
Płaska łyżka przyprawy curry,
Sól i pieprz.


Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik włączamy, by się nagrzał do 190 stopni. Dynię płuczemy, osuszamy i kroimy na ok. centymetrowe plasterki. Wycinamy środek każdego z nich przy pomocy foremek do ciastek. Układamy je na blasze. Miód mieszamy z oliwą i curry i smarujemy taką emulsją każdy plasterek. Posypujemy solą i pieprzem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20-25 minut.
PS. Wycięte „środki” – bez pestek, też można oczywiście zapiec i wykorzystać np. do przygotowania tego hummusu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz