sobota, 17 października 2015

Tarta serowa z kajmakiem i jabłkami


To może być oryginalny prezent dla bliskiej osoby. „Kiss from a Rose”...

Zaczęło się od tego, że poproszono mnie bym nauczyła kogoś przygotowywać
ciastka-róże, popularne w sieci, bardzo efektowne i łatwe. Zrobiłam je po raz pierwszy – wyglądały pięknie, ale nie smakowały mi jakoś szczególnie. Wypróbowałam wersję z ciastem francuskim, które niespecjalnie sprawdza się pieczone w formie babeczek. Robi się gumowate, nie ma tej przyjemnej chrupkości.

A ponieważ Rose Apple Tart bywa pieczona także w wersji maxi, postanowiłam coś takiego wykombinować. To naprawdę nieskomplikowany przepis. Najbardziej czasochłonne jest formowanie róż z plasterków jabłek – myślę, że to może być świetna zabawa dla dziecka, czy innego pomocnika ze zwinnymi palcami.
Efekt naprawdę zniewalający wizualnie i interesujący w smaku. Bardzo delikatna, kremowa warstwa kajmakowego sera świetnie współgra z korzennym spodem, pomarańczowa nuta konfitury ożywia jabłko. Uprzedzić też muszę, że te jabłkowe kwiaty nie rozpływają się w ustach, ich brzegi – przez krojenie na plastry ze skórką, są twardsze. Ale cóż – nie ma róży bez kolców. :)

Składniki:

Spód
200 g pełnoziarnistych herbatników typu digestive,
90 g roztopionego masła,
1 łyżeczka przyprawy korzennej (opcjonalnie).


Masa
200 g sera białego mielonego (np. „Twój Ulubiony” z Wielunia),
130 g mascarpone,
3 kopiaste łyżki masy kajmakowej z puszki,
1 większe jajko.


Róże
3 większe jabłka (dobre będą Goldeny, albo Gala),
Sok z połówki cytryny,
2 łyżki konfitury pomarańczowej (albo morelowej).


Do dekoracji
Płatki migdałowe.

Formę (o śr. 23-25 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Herbatniki wrzucamy z masłem do malaksera – miksujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wysypujemy mieszankę do formy, dociskamy, tworząc wyższy rant. Wstawiamy do lodówki.
Wrzucamy do miski obydwa sery, masę kajmakową, jajko – mieszamy widelcem do połączenia się składników (niezbyt długo!).

Jabłka płuczemy, kroimy na połówki, wykrawamy twarde części. Każdą połówkę kroimy na bardzo cienkie plasterki, wrzucamy je do miski i zalewamy wodą z sokiem cytrynowym. Wstawiamy miskę z jabłkami do mikrofalówki na 4-5 minut. Plasterki powinny stać się elastyczne, miękkie. Odcedzamy je.
Jeśli ktoś nie ma mikrofalówki, można podgrzać jabłka w garnku – gotujemy je w wodzie z sokiem ok. 5 minut, sprawdzając, czy odpowiednio zmiękły.

Układamy kilka plasterków poziomo, w jednej linii, tak, by zachodziły na siebie. Zwijamy je w rulon od jednego brzegu – formując w ten sposób kwiat róży. Wykorzystujemy wszystkie plasterki – powinno powstać ponad dwadzieścia róż.

Włączamy piekarnik, by się nagrzał do temp. 170 stopni.
Na schłodzony spód z herbatników wykładamy masę serowo-kajmakową. Na niej układamy róże. Brzeg posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika, po 5 minutach obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy ok. 50 minut.
Konfiturę wkładamy do rondelka, dodajemy łyżkę wody. Mieszając podgrzewamy, by stała się półpłynna (można zrobić to w mikrofalówce).
Tartę wyjmujemy z piekarnika i – jeszcze, gdy jest gorąca – smarujemy każdą różę konfiturą.
Kroimy po wystudzeniu.

Uwaga: na podstawie tego przepisu można przygotować babeczki-róże. Zmiksowanymi herbatnikami wykładamy spód i brzegi każdego otworu blaszki mufinkowej. Umieszczamy w każdym po łyżeczce kajmaku z puszki. Układamy na wierzchu jabłkową różę i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni ok. 35-40 minut. Jeszcze ciepłe smarujemy konfiturą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz