piątek, 9 października 2015

Wschodnia sałatka z buraczków, fasoli i ryby


Jedna z moich ulubionych sałatek. Jesienna – nie tylko kolorystycznie. Pamiętam ją z dzieciństwa (moja rodzina ma wschodnie korzenie) i kojarzę pod nazwą „winigret”. Czasami troszkę zmieniam skład – zamiast śledzia dodaję łososia, makrelę wędzoną albo tuńczyka z puszki, a zamiast fasoli – cieciorkę lub soczewicę. W wersji wegetariańskiej można zrezygnować z ryby. Oczywiście kto chce może ugotować buraki, fasolę i inne strączkowe, ale ja najczęściej idę na łatwiznę – dodaję buraczki ze słoika, a rybę i fasolę z puszki.

Składniki (na sporą porcję, dla kilku osób):

Słoiczek całych buraczków (albo 2 średnie, gotowane buraki),
2 średnie marchewki,
3-4 średnie ziemniaki,
1 większa cebula,
Kubek kiszonej kapusty,
3 średnie ogórki kiszone,
Puszka fasoli (cieciorki, soczewicy),
Ryba (śledź, tuńczyk, łosoś, makrela wędzona) – ok. 150-200 g,
Olej słonecznikowy
Zielenina
Sól, pieprz, ew. ziarnista musztarda.


Marchewkę i ziemniaki gotujemy „w mundurkach”, obieramy i kroimy w kostkę. Odcedzone buraczki też kroimy zgrabnie, podobnie ogórki i cebulę. Kapustę kiszoną dość drobno siekamy. Wrzucamy wszystko do miski, dodajemy fasolkę (albo ciecierzycę, soczewicę) oraz tuńczyka z puszki (albo pokrojonego na kawałki śledzia lub łososia czy oczyszczoną makrelę). Mieszamy, dodajemy kilka łyżek oleju, ewentualnie łyżkę ziarnistej musztardy, doprawiamy solą i pieprzem.
Odstawiamy sałatkę przynajmniej na godzinę do lodówki.
Przed podaniem posypujemy zieleniną (bardzo pasuje swieża bazylia!).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz