sobota, 23 stycznia 2016

Tartaletki z mascarpone, ricottą i mango


Deser dla tych, którzy muszą uważać na mąkę i cukier. Mało słodki, zaskakujący kontrastem bardzo delikatnej, serowej konsystencji z chrupiącymi migdałami. No i to mango! Orzeźwiające, ujmujące odrobinę cytrusową nutą. Jeśli znudziły się wam typowe, zwyczajne ciasta, a przy okazji chcecie zrobić na kimś wrażenie – to będzie dobry wybór.
Przy czym trochę inaczej miały wyglądać te tartaletki, ale po obraniu mango, okazało się, że owoc wewnątrz jest w jednym miejscu lekko... niewyraźny, musiałam więc zmienić wcześniejszy plan. Nie pierwszy i nie ostatni raz.:)

Składniki (na 4 szt. o śr. 12 cm każda):

Spód
½ szkl. mąki orkiszowej (albo zwykłej),
¼ szkl. trzcinowego cukru,
60 g masła,
½ szkl. orzechów (włoskich albo laskowych),
1/3 szkl. błyskawicznych płatków owsianych,
Odrobina soli (na czubku noża).

Masa serowa
125 g mascarpone,
125 g ricotty,
2 jajka (wolny wybieg),
3 pełne (ale nie kopiaste) łyżki cukru pudru,
1 łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej (albo starta skórka z cytryny).

Na wierzch
½ miękkiego mango,
Migdały w słupkach,
Łyżka konfitury pomarańczowej (albo morelowej).


Ciasto na spód można przygotować dzień wcześniej. Wszystkie składniki wsypujemy do malaksera i miksujemy do uzyskania wilgotnej kruszonki o grubszej strukturze. Cztery foremki wykładamy papierem do pieczenia (tak, by w jednym miejscu wystawał poza foremkę – łatwiej będzie z niej wyciągnąć gotowe ciastko). Wykładamy foremki kruszonką – jeśli się uda, to z brzegami. Odkładamy w chłodne miejsce.
Mango obieramy ze skórki, oddzielamy od pestki i miksujemy jego kawałki, aż powstanie gęsty mus.
Włączamy piekarnik, by się nagrzał do 180 stopni.
Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej wlewamy białka. Żółtka roztrzepujemy z cukrem pudrem (przy pomocy ręcznej trzepaczki), dodajemy obydwa serki, skórkę pomarańczową i mieszamy energicznie do uzyskania gładkiej konsystencji. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy ją po łyżce do masy serowej i delikatnie mieszamy. Nakładamy do foremek masę, wyrównujemy lekko, brzegi posypujemy słupkami migdałów, na środku umieszczamy po 3-4 łyżeczki musu z mango, rozprowadzając go ostrożnie na powierzchni.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35 min. Masa urośnie nieco i zarumieni się odrobinę. Po upieczeniu pozostawiamy tartaletki w uchylonym piekarniku na 10 minut, po tym czasie – jeszcze lekko ciepłe, smarujemy mieszaniną musu z mango i konfiutury (wkładamy do rondelka 3-4 łyżeczki musu i konfiturę, mieszamy, podgrzewamy na niewielkim ogniu). Po wystudzeniu wyjmujemy z foremek, dekorujemy listkami mięty.

Jeśli komuś efekt końcowy wyda się za mało słodki, zawsze można posypać cukrem pudrem. Hedoniści mogą zaś dodatkowo uprzyjemnić sobie ten deser – dodatkiem bitej śmietany...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz