niedziela, 6 marca 2016

Mufinki bananowe z makiem i czekoladą


Mufinki mają szansę zrobienia śniadaniowej kariery niczym francuskie croissanty lub brioszki. Jeśli tylko nie są zbyt słodkie, a lekkość ciasta idzie w parze z delikatnym, przyjemnym zapachem. Wtedy można je po przekrojeniu na pół umieścić na muśniętej masłem patelni, podgrzać aż zyskają złocistą obwódkę, posmarować kremowym serkiem wymieszanym z konfiturami albo miodem, posypać cynamonem i zjeść, popijając aromatyczną kawą... Miła perspektywa, szczególnie niedzielna, gdy poranek nie śpieszy się tak bardzo.
Poradzą sobie z upieczeniem ich i starsze dzieci, chcące zrobić domownikom kulinarną niespodziankę. Trzeba mieć tylko dwa dojrzałe banany, formę do mufinek i kilka produktów, które zazwyczaj są pod ręką.

Składniki (na 12-14 szt.):
2 nieduże banany i sok z cytryny (2-3 łyżki),
200 g mąki (może być sama orkiszowa typ 700 albo wymieszana pół na pół ze zwykłą),
5 łyżek maku,
50 g drobinek czekoladowych (może być też posiekana gorzka czekolada),
Większa łyżeczka proszku do pieczenia,
Pół łyżeczki sody oczyszczonej,
Szczypta soli,
2 jajka (0/1),
Filiżanka cukru pudru,
5-6 łyżek oleju,
½ filiżanki jogurtu greckiego,
1/3 łyżeczki aromatu rumowego lub migdałowego,
4 łyżki suszonych owoców wymieszanych z posiekanymi orzechami włoskimi, lub słupkami migdałów.

Do posmarowania
6-7 łyżek kremowego serka (np. waniliowego czy też mascarpone),
2-3 łyżki konfitury (najlepsza jest cytrusowa – np. pomarańczowa z imbirem),
Cynamon.


Formę do mufinek wykładamy papierowymi papilotkami.
Banany obieramy i rozgniatamy widelcem na papkę, skrapiając ją sokiem cytrynowym.
Włączamy piekarnik, by się nagrzał do 180 stopni.
Mąkę z proszkiem, sodą i solą przesiewamy, dodajemy do niej czekoladę, suszone owoce, orzechy i mak – mieszamy.
Jajka roztrzepujemy z cukrem, olejem i jogurtem greckim, dolewamy aromat. Banany łączymy z suchymi i mokrymi składnikami – mieszamy łyżką dokładnie, ale jak najkrócej! Masę umieszczamy w otworach formy (do ¾ ich wysokości)), można posypać ich wierzchy płatkami migdałowymi.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25-27 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je na 5 minut, wyciągamy z formy i umieszczamy na kratce do przestudzenia.
Mieszamy serek z konfiturami, nakładamy go na babeczki, posypujemy delikatnie cynamonem. Gdy mufinki zostaną nam na kolejny dzień, podgrzewamy je, smarujemy i zajadamy się.
PS. Na zdjęciach są mufinki, na wierzchu których umieściłam przed pieczeniem po plasterku banana. Gdy się upiekły, jeszcze ciepłe posmarowałam konfiturami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz