poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Kremowa zupa z cukinii


Bardzo przyjemna, gęsta zupa. Lekka, ale sycąca, a jej smak łatwo zmienić – od łagodnego, aksamitnego, po zdecydowanie pikantny. Wybieram tę pierwszą opcję, jednakże z silnym aromatem ziół. Przede wszystkim mojego ulubionego w tym sezonie, świeżego majeranku. Kilka malusieńkich listków i kwiatków, a zapach i smak – mocarny!

Składniki (4-6 porcji):

2 średniej wielkości ziemniaki,
2 cukinie (ok. 25 cm każda),
1 por (biała część),
1 średni korzeń pietruszki,
3-4 łyżki oliwy,
Bulion warzywny albo drobiowy (1,2-1,5 l),
½ szkl. mleka,
Sól, pieprz, sok cytrynowy,
Kilka łyżek startego sera (cheddar, parmezan),
Świeże zioła (majeranek, tymianek cytrynowy, szczypiorek, natka pietruszki),
Jogurt grecki (na wierzch, opcjonalnie).


Ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę. Cukinię płuczemy, kroimy w kostkę. Białą część pora płuczemy - kroimy w krążki. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią warzywa i przesmażamy, mieszając przez kilka minut. Zalewamy bulionem (nieco ponad powierzchnię warzyw) i gotujemy na średnim ogniu do miękkości – ok. 20-25 minut. Dolewamy mleko i miksujemy całość do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem cytrynowym, rozlewamy do miseczek i posypujemy startym serem, posiekanymi ziołami, kto lubi – dodaje też jogurt.

PS. W wersji pikantnej – przed zmiksowaniem dodajemy 2 zmiażdżone ząbki czosnku, chili w płatkach, albo oliwę z dodatkiem chili (do smaku).
W wersji orientalnej – mleko zastępujemy mlekiem kokosowym, do warzyw wsypujemy kurkumę, doprawiamy zupę olejem sezamowym i posypujemy prażonymi ziarnami sezamu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz