czwartek, 27 sierpnia 2015

Sałatka z komosą, warzywami grillowanymi i fasolką


Po pracy, w taki zwykły, roboczy dzień. Obiadokolacja warzywna z pyszną komosą (zwaną też quinoa) ugotowaną dzień wcześniej. Ważne, by warzywa nie były zbyt miękkie. Ich chrupiąca konsystencja jest równie apetyczna, jak lekki, przydymiony smak, wzmocniony dodatkiem oliwek i wędzonego twarogu. Komosa ma subtelną goryczkę, podobnie jak bakłażan (którego nie pozbawiam gorzkiego posmaku przy pomocy soli). Stąd – dla równowagi – słodycz pomidora i kwaskowość cytryny oraz octu balsamicznego. No i zioła, świeże zioła... W konfiguracji jaką lubicie. Odkąd mam urodzaj ziół na balkonie, hojnie dosypuję malutkie listeczki i kwiatki do wszystkiego.

Składniki (porcja dla 2-3 osób):

Szklanka ugotowanej komosy (myślę, że i kasza bulgur będzie odpowiednia),
Dwie garście cienkiej, zielonej fasolki szparagowej,
6-8 pomidorków koktajlowych,
½ dużej, żółtej papryki,
½ średniego bakłażana,
1-2 nieduże cebule czerwone,
Garść oliwek greckich (z pestkami),
2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki octu balsamicznego.
Oliwa,
Sól, pieprz,
Świeże zioła: natka pietruszki, bazylia, tymianek cytrynowy, mięta, oregano itp,
Twaróg wędzony albo feta – do posypania.

Fasolkę płuczemy, oczyszczamy z końcówek, wrzucamy do osolonego lekko wrzątku i gotujemy do sprężystej miękkości (czas zależy od grubości i gatunku fasolki – trzeba próbować). Warzywa kroimy – pomidorki na połówki, paprykę i bakłażana w większą kostkę, cebulę w piórka. Wrzucamy je na patelnię grillową, spryskujemy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Po ok. 10 minutach wlewamy do nich ocet balsamiczny i mieszamy, dusząc całość aż do jego odparowania. Pomidory się, co prawda, rozpadną, ale ich smak będzie i tak wyczuwalny. Komosę mieszamy z sokiem cytrynowym. Ugotowaną fasolkę odcedzamy, płuczemy w zimnej wodzie. Wykładamy ją na duży talerz, posypujemy komosą, na środek wykładamy grillowane warzywa, dodajemy oliwki i rozdrobnione zioła. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą, każdą porcję sałatki posypujemy na talerzu pokruszonym serem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz