poniedziałek, 14 grudnia 2015

Cynamonowe gwiazdki


Te skromne ciastka mogą wydać się zbyt zwyczajne, nie mają nawet lukru. Ale – oprócz tego, że robi się je bez kłopotu, można więc przygotować je przed świętami z dziećmi, to urzekają kruchością i gdy już ma się je pod ręką, to sięga człowiek po nie co i rusz...
Jeśli – tak jak ja – napełniacie puszki różnymi ciastkami, a potem przygotowujecie z nich słodkie, świąteczne prezenty, nie może tam zabraknąć cynamonowych gwiazdek*.

Składniki:

1,5 szkl. mąki (może być orkiszowa typ 720 lub 750),
Pół łyżeczki sody,
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
Łyżeczka cynamonu,
100 g masła,
80 g cukru trzcinowego,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka soku z pomarańczy,
1 jajko (z wolnego wybiegu).

Posypka
2 łyżki cukru,
Pół łyżeczki cynamonu.


Wrzucamy mąkę, cukier, masło, sodę, proszek, cynamon, soki i jajko (pozostawiając trochę białka do posmarowania ciastek) do malaksera – miksujemy do połączenia składników. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i odkładamy na godzinę w chłodne miejsce.
Włączamy piekarnik, by się nagrzał do 180 stopni.
Stolnicę podsypujemy mąką, ciasto rozwałkowujemy dość cienko (można robić to porcjami) i wycinamy gwiazdki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 10-13 minut. Studzimy na kratce.

*Odrobinę zmodyfikowany przepis pochodzi z mojewypieki.com.



2 komentarze: