czwartek, 2 czerwca 2016

Balkon Bistro 2/2. Sałatka z młodych ziemniaków, szparagów i jaj


Kilka metrów kwadratowych na zewnątrz. Własny kawałek nieba, z koronami drzew i dachami budynków, z ptakami, gwiazdami, zapachem kwiatów. Jest stolik, krzesła, okno z kuchni... Takie małe bistro na balkonie.

Jeszcze szparagowo. Kolacja „balkonowa” i sałatka, której nie ma się dość.
Z oryginalnym składnikiem - według mnie w przypadku szparagów niemal nieodzownym. Ale może to tylko moja drobna, kulinarna obsesja. :)

Składniki (na 3-4 porcje):
Pęczek zielonych szparagów,
4 jajka (wolny wybieg) ugotowane na twardo,
3-4 niewielkie młode ziemniaki (ugotowane),
1-2 ząbki czosnku,
2 łyżki majonezu,
4 łyżki jogurtu greckiego,
8-10 ciemnych oliwek (greckie – najlepiej typu kalamata),
Zielenina: szczypiorek, natka pietruszki, koperek, majeranek, oregano itp.
Sól i pieprz,
Sos worcester.


Opłukane i przełamane szparagi (górne części) wrzucamy na patelnię grillową i grillujemy na niewielkim ogniu ok 10 minut, potrząsając od czasu do czasu patelnią, by się równomiernie zgrillowały.
Ziemniaki kroimy w niewielką kostkę i umieszczamy w misce. Jajka dzielimy na białka i żółtka – białka kroimy w małą kostkę, dorzucamy do ziemniaków. Szparagi zestawiamy z ognia, lekko przestudzone kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do ziemniaków i białek. Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy zmiażdżony czosnek, posiekany koperek i szczypiorek (po ok. łyżce), doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku. Żółtko rozkruszamy w dłoni i posypujemy nim sałatkę, oblewamy całość sosem i dekorujemy ziołami, natką pietruszki oraz oliwkami.
Osobno podajemy sos worcester – kto ma ochotę może sobie nim doprawić swoją porcję. Ja – zawsze.
Znakomitym dodatkiem do tej sałatki będzie podgrzana przez chwilę na patelni ciemna bułka z ziarnami. Przełamuję ją na pół i umieszczam na patelni wnętrzem do spodu. Jeszcze tylko lampka białego, schłodzonego wina - z poziomkami, albo truskawką...























Jest odrobinę burzowo, wśród chmur śmigają jerzyki, wiosna nieuchronnie zmienia się w lato.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz