wtorek, 7 czerwca 2016

Tarta z truskawkami i rabarbarem


Czasem zdarzają się takie ciasto jak to. Skusiło mnie, bo włoski przepis*, ale po upieczeniu nie jestem do niego tak całkiem przekonana… Według mnie truskawki trzeba jednak jeść świeże, nie poddane działaniu temperatury. Za wyjątkiem kompotu (którego jestem wielką fanką), konfitur i risotto z truskawkami. Co do ciast – wolę chyba dekorować je truskawkami.
Ale polecam wypróbowanie – ze względu na rześkie połączenie truskawek z rabarbarem, prostotę wykonania i efektowny wygląd ciasta. W kwestii smaku – warto je zrobić, jeśli zostanie zjedzone w dniu upieczenia i jeśli dodamy do niego bitą śmietanę, lody waniliowe, sos typu custard. Na drugi dzień ciasto zbytnio mięknie i rozłazi się, traci na elegancji.
Podsumowując: dla amatorów truskawek w każdej postaci i dla większego grona, by znikło w jeden dzień.

Składniki:
Ciasto
175 g mąki,
75 g masła,
5 łyżek cukru,
2 żółtka,
Łyżka śmietany,
Starta skórka z cytryny.

Owoce
60-70 dag rabarbaru,
40-50 dag wypłukanych, oczyszczonych truskawek,
10 łyżek cukru.

Dodatkowo
1 jajko do posmarowania,
słupki albo płatki migdałowe,
Cukier puder do posypania,
Świeże owoce do dekoracji.


Składniki kruchego ciasta wrzucamy do malaksera i mieszamy krótko, do połączenia składników. Gdyby ciasto było zbyt „suche” można dodać jeszcze odrobinę śmietany. Kulę ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na moment do lodówki.
Włączamy piekarnik, by się nagrzał do temp. 180 stopni.
Rabarbar obieramy, płuczemy, kroimy na większe (ok. 2-3 cm kawałki). Wrzucamy do rondla, dosypujemy cukier i dusimy na małym ogniu ok. 6-8 minut.
Ciasto dość cienko rozwałkowujemy (5-6 mm) i wykładamy nim spód oraz brzegi formy do tarty o średnicy 23-25 cm (wyłożonej papierem do pieczenia). Wystający poza brzegi nadmiar ciasta obcinamy, formujemy w kulę i wkładamy do lodówki.
Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 15 min (ostatnich kilka minut podpiekamy tylko od góry).
Rabarbar odcedzamy z soku (można go wykorzystać np. do zrobienia kisielu), dodajemy do niego pokrojone na połówki truskawki, mieszamy.
Wykładamy owoce na podpieczony spód. Pozostałe kruche ciasto rozwałkowujemy, tniemy na paski i robimy z nich kratkę na wierzchu ciasta.
Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim kratkę oraz brzegi ciasta, które następnie posypujemy migdałami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 25-30 minut (do lekkiego zezłocenia się wierzchu, można również podpiec pod koniec tylko od góry).
Kroimy po przestudzeniu, przed pokrojeniem można posypać wierzch cukrem pudrem i dołożyć świeże owoce.

* ”Gennaro’s Easy Italian” - Gennaro Contaldo (wyd. Headline)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz