czwartek, 23 czerwca 2016

Bananowe ciasto Olivii


Dodam od razu, że nie tylko bananowe, ale wręcz banalnie łatwe.
Ciasto zwane czasami chlebkiem bananowym, jest kapryśne. Bywa bowiem zbyt często zakalcem, cieszącym jedynie miłośników gliniastego, ciężkiego, nieudanego placka. Wydaje mi się, że znalazłam wersję idealną pod każdym względem: wilgotną, aromatyczną, w sam raz słodką.
Gennaro Contaldo napisał*, że upiekła ciasto z bananami jego mała córka - Olivia. I wydaje mi się, że faktycznie z niewielką pomocą dorosłych, dziecko sobie z tym przepisem poradzi. Nie trzeba się tylko przejmować rozwarstwieniem ciasta w trakcie jego przygotowywania. To, że się „zwarzy”, nie oznacza, że się nie uda. W oryginalnym przepisie wykorzystano mąkę samorosnącą – zastąpiłam ją zwykłą mąką z dodatkiem proszku do pieczenia.

No i koniecznie należy wszystkie składniki przetrzymać kilka godzin w pokojowej temperaturze. Czyli – to, co z lodówki, nie może być z niej wyjęte w ostatniej chwili.

Składniki:
150 g miękkiego masła,
80-100 g drobnego (albo rozdrobnionego przy pomocy malaksera) cukru trzcinowego,
2 roztrzepane jajka,
2 duże, mocno dojrzałe banany – obrane i rozgniecione przy pomocy widelca,
50 g rodzynek (użyłam mojej ulubionej mieszanki suszonych owoców – porzeczek, goji, sułtanek, owoców żurawiny, miechunki),
50 g posiekanych orzechów włoskich (ale mogą być też laskowe, płatki migdałów, a nawet pestki dyni),
150 g mąki,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Domowy twarożek,ricotta albo jogurt grecki,
Owoce jagodowe i tymianek cytrynowy (lub mięta).


Piekarnik włączamy, by się nagrzał do 180 stopni.
Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sito.
Smarujemy odrobiną masła i wykładamy papierem do pieczenia żaroodporną, szklaną formę o wymiarach 24/11 cm. Może to być też zwykła keksówka, posmarowana tłuszczem i wyłożona papierem.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną masę. Ucierając nadal dodajemy stopniowo roztrzepane jajka. Gdyby masa się w tym momencie zwarzyła, trzeba podczas ucierania dosypać 2-3 łyżki mąki.
Łączymy delikatnie masę z bananami, suszonymi owocami i orzechami. Dosypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy przy pomocy widelca całość – niezbyt długo, ale do dokładnego połączenia się składników.
Umieszczamy ciasto w formie, wyrównujemy wierzch (można posypać go np. słupkami migdałów)i wkładamy je do nagrzanego piekarnika – na ok. 35-40 minut. Pieczemy do suchego patyczka (drewniany patyczek włożony w ciasto powinien być suchy po wyjęciu).
Ważne: studzimy ciasto w formie, dopiero gdy przestygnie wyjmujemy je i kroimy.
Solidna kromka posmarowana domowym, delikatnym serkiem, albo gęstym jogurtem greckim, z poziomkami, truskawkami, borówkami, jagodami i ze świeżymi ziołami... Nic lepszego, bananowego nie znam.

*"Gennaro's Easy Italian", wyd.Headline.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz