czwartek, 16 sierpnia 2018

Sałatka z buraków pieczonych


Sałatka, którą można przygotowywać przez cały rok, można ją zabierać ze sobą idąc „w gości”, można też szybko zrobić na miejscu – z przyniesionych składników. Przepyszna!
Najtrudniejsze w jej przygotowaniu jest upieczenie buraków. A dlaczego pieczone buraki, a nie ugotowane? Pomiędzy nimi jest według mnie taka różnica, jak pomiędzy rybą świeżą, a rybą z mrożonki. Pieczone buraki zatrzymują cały smak, mają odpowiednią konsystencję – upieczecie, zobaczycie różnicę. Rzeczywiście pieką się długo, dlatego im mniejsze kupicie, tym lepiej. Z reguły piekę je razem z innymi potrawami, by zaoszczędzić energię i czas.
A przepis? Pochodzi z książki „Mamuszka” Olii Hercules, choć nieco go zmieniłam. W oryginalnym podaje się czas pieczenia 40 minut, to – uważam – stanowczo za krótko. Jednym ze składników jest świeża kolendra, a w moim domu się nie pali i nie używa kolendry. No i zamiast śmietany – jogurt naturalny, zamiast orzechów – pestki dyni, a oprócz suszonych śliwek są też suszone pomidory. Po prostu nie miałam właściwych składników, zastąpiłam je innymi i efekt jest świetny!

Składniki (porcja dla 2-3 osób):
8-10 mniejszych buraków,
Olej słonecznikowy,
Pół szklanki jogurtu greckiego,
Łyżka octu balsamicznego,
2 ząbki czosnku,
5-6 suszonych śliwek,
5-6 suszonych pomidorów,
Prażone pestki dyni, albo orzechy włoskie podzielone na większe kawałki – ok. 3-4 łyżki,
Sól morska i świeżo zmielony pieprz,
Natka pietruszki, albo listki bazylii czy inne świeże zioła.


Buraki płuczemy dokładnie, kroimy na połówki, nacieramy olejem słonecznikowym. Zwykle piekę je w takim specjalnym woreczku, w którym piecze się mięso. Ale – jeśli go nie macie, można buraczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć je szczelnie folią aluminiową (matową stroną na wierzch!). Pieczemy w temp. 190 stopni – około godziny.
Buraki lekko studzimy, obieramy ze skórki, kroimy połówki na cztery cząstki.
Jogurt łączymy z octem balsamicznym i zmiażdżonym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem.
Kawałki buraczków układamy na półmisku, dokładamy pokrojone na kawałki śliwki i suszone pomidory. Oblewamy jogurtowym dressingiem i posypujemy pestkami dyni albo orzechami i świeżą zieleniną. Podajemy!
Fantastyczna, oryginalna, zdrowa sałatka. Dobra z grzankami z chleba i lekkim, białym winem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz