środa, 30 kwietnia 2014

Pasta serowa, czyli jak polubić "Poniedziałki bez mięs"*


Do przepisów z tej książki* firmowanej przez Paula McCartneya i jego córki (wyd. Publicat), będę często wracać. Dużo w niej znakomitych, bezmięsnych dań – na słono i słodko, na każdą porę roku. Zdarzyły mi się co prawda niewypieki (czyli takie wypiekowe niewypały ), ale większość potraw godna polecenia.
Dla miłośników wszelkich smarowideł do chleba – pasta z sera pleśniowego. Łatwizna!

Składniki:
2 jajka ugotowane na twardo
250 g niebieskiego sera pleśniowego
50 g masła
Łyżka uprażonych, posiekanych orzeszków piniowych (mogą też być orzechy włoskie albo pistacje).


Żółtka z jajek na twardo miksujemy w blenderze z serem i masłem. Dodajemy posiekane białka i orzeszki, mieszamy.
Do tego świeży, jeszcze ciepły chleb, oliwki albo pomidor i bazylia…

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz