środa, 30 kwietnia 2014

Sos cebulowy z nutą balsamiczną


Sos z niewielu składników, powstaje szybko, smakuje świetnie. Idealny do kotletów mielonych, sprawdzi się też w przypadku pieczeni, a ja lubię go jeść z pełnoziarnistym chlebem tostowym zgrillowanym na patelni, przetartym lekko czosnkiem. Roboczo nazwałam go „Listopadowy”, bo powstał właśnie w tym miesiącu, no i wygląda trochę jesiennie…

Składniki:
2 czerwone cebule pokrojone w piórka,
Olej rzepakowy do smażenia (2-3 łyżki),
2 płaskie łyżki mąki (może być orkiszowa),
Kilka ziarenek pieprzu zielonego z zalewy,
Przyprawa typu vegeta,
Przyprawa typu maggi,
Krem balsamiczny (może być też ocet, ale trzeba go oszczędniej dozować),
Sól, pieprz.


Cebule przesmażamy do zeszklenia na oleju, dosypujemy mąkę, mieszamy, dolewamy trochę wody, by powstał lekko gęsty sos. Dodajemy pieprz zielony, vegetę, sól i pieprz do smaku. Na samym końcu doprawiamy maggi (kilka kropli) i dodajemy ok. łyżeczkę kremu balsamicznego. Jeśli sos będzie za gęsty dolewamy odrobinę wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz