środa, 30 kwietnia 2014

Brownie z serem


Klasyczne brownie, ale z przełamującą cięższy, czekoladowy smak, wyraźną, serową nutą. Świetnym dodatkiem do ciasta będą owoce – w postaci lekkiej, mało słodkiej konfitury, przygotowanej ze świeżych, sezonowych owoców. Przepis autorstwa francuskiego cukiernika – Erica Lanlarda („Home Bake”, wyd. Mitchell Beazley).

Składniki:
150 g masła i odrobina do natłuszczenia blaszki,
200 g ciemnej czekolady,
100 ml świeżo zaparzonej, mocnej kawy,
200 g cukru pudru,
Łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukru z wanilią),
Szczypta soli,
3 jajka (0/1),
100 g mąki.


Masa serowa:
150 g kremowego serka,
60 g cukru pudru,
1 roztrzepane jajko,
Łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukru z wanilią).


Nagrzewamy piekarnik do 180 st. Natłuszczamy blaszkę (20 cm) i wykładamy ją papierem (ciasto ze zdjęcia piekłam w silikonowej formie, nie wymagającej natłuszczania i papieru). Rozpuszczamy czekoladę i masło w kąpieli wodnej, mieszamy, studzimy. Cukier, wanilię i sól łączymy z mieszaniną masła i czekolady, dodajemy jajka, ubijamy wszystko przez chwilę (do połączenia się składników – nie dłużej) mikserem. Dodajemy kawę, przesianą mąkę i mieszamy całość delikatnie łyżką, do uzyskania lśniącej, jednolitej masy. W misce ubijamy ser z jajkiem, cukrem i wanilią – również nie dłużej niż do połączenia się składników. Wylewamy ciemną masę do formy, na nią wykładamy jasną i używając do tego noża – delikatnie łączymy obie części, dla uzyskania „marmurkowego” efektu (w przypadku brownie ze zdjęcia zapomniałam o tym...). Pieczemy ok. 30 -35 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz