poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Botwinka na serwatce


Twaróg zrobiony, ricotta gotowa, a tu serwatka nadal do wykorzystania. I wtedy – nie wylewam jej, o nie! Dodaję ten eliksir zdrowia do zupy, włączając w ten sposób do diety produkt pełen białka, witamin i mikroelementów. Zyska układ trawienny, kości staną się mocniejsze, poprawi się odporność.
Każda kwaskowa zupa będzie też smaczniejsza – żurek, pomidorowa, barszcz, ogórkowa, czy wiosenna botwinka. A na drugi dzień stanie się jeszcze lepsza – z kawałkiem świeżego, ciemnego pieczywa, posypana obficie zieleniną, ze świeżym jajkiem...

Poza tym uwielbiam ten chaos botwinki – jej kolorowe szaleństwo przypomina mi ekspresjonistyczne obrazy Jacksona Pollocka*. Sztuka na talerzu. :)

Składniki (na 3-4 porcje):
Pęczek bardzo młodej botwinki,
Łyżka masła,
1 średnia marchewka,
1 por – biała część,
3-4 ziemniaki (średniej wielkości),
0,5-0,7 l serwatki,
Domowy kwas z buraków albo koncentrat kupowany,
Ocet winny (łyżeczka – opcjonalnie),
Szczypta kurkumy,
Mielony kmin rzymski (1/2 łyżeczki),
Szczypiorek, koperek, suszony i świeży majeranek,
Sól i pieprz,
Naturalny jogurt albo śmietana,
Jajka na twardo,
Olej lniany, konopny albo z pestek dyni – opcjonalnie.


Botwinkę płuczemy dokładnie, kroimy na niewielkie kawałki. Warzywa oczyszczamy, obieramy – marchewkę ścieramy na tarce z grubymi otworami, pora kroimy na talarki, ziemniaki kroimy w niezbyt dużą kostkę.
Masło wrzucamy do rondla, a gdy się roztopi dorzucamy warzywa – za wyjątkiem ziemniaków. Smażymy mieszając przez chwilę, wrzucamy ziemniaki i dolewamy wodę – niewiele, tylko do poziomu warzyw.
Gotujemy przez 10 minut – można pod koniec wsypać trochę przyprawy warzywnej typu vegeta. Dolewamy kwas z buraków – nie za dużo, raczej dla koloru niż smaku, dosypujemy kurkumę i kmin mielony. Próbujemy – jeśli smak jest mało kwaskowy można dolać ocet winny. Gotujemy na niewielkim ogniu kolejnych 10 minut.
Wlewamy serwatkę, doprawiamy solą i pieprzem, suszonym majerankiem. Gdy tylko zupa się zagotuje – wyłączamy. Można jeszcze doprawić do smaku kwasem buraczanym i przyprawami.
Nalewamy zupę do talerzy, dorzucamy posiekaną zieleninę i jajko. Na wierzch – łyżka naturalnego jogurtu albo śmietany. Można też dodać dla urozmaicenia olej – konopny, lniany albo z pestek dyni.






















*"Lessons" - Jackson Pollock (www.tes.com)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz