sobota, 16 kwietnia 2016

Tarta z brokułami, jarmużem i serem


Przypadkiem zapomniałam o ugotowanych brokułach i serze, który utknął w jakimś zakamarku lodówki. I przypadkiem powstała świetna tarta. Sycąca, a jednocześnie lekka i – choć powstała z produktów, które po prostu trzeba już było wykorzystać – to, dzięki dodatkowi jarmużu oraz botwiny, naprawdę świeża w smaku i zasługująca, by podać ją gościom.
Z lekkim, białym winem, sałatą, jogurtowym dipem, albo z klasycznym sosem tzatziki – rewelacja!

Składniki (na tartę o śr. 25-28 cm):
Rulon gotowego ciasta francuskiego (250-300 g),
1 brokuł średniej wielkości,
100 g jarmużu (wypłukanego, oczyszczonego),
Pęczek młodej botwiny (z malutkimi buraczkami) – będą to mnie więcej dwie solidne garście posiekanej botwiny,
Olej,
Ser typu brie – 200 g,
Ser wędzony, kozi itp. – kilka plasterków,
4 jajka,
100 g śmietanki słodkiej 30 %,
Szczypiorek – 2-3 łyżki drobno posiekanego,
1-2 ząbki czosnku,
Sól i pieprz,
Płatki migdałów.

Jarmuż wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą i gotujemy ok. 10 minut. Oczyszczoną i posiekaną botwinę również wrzucamy na patelnię, albo do rondla z niewielką ilością oleju – dusimy na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 5-7 minut (można podlać ją odrobiną wody).
Brokuł oczyszczamy, płuczemy, dzielimy na większe różyczki. Wrzucamy je do wrzątku i gotujemy przez kilka minut, tak, by były lekko twardawe.
Włączamy piekarnik, by się nagrzał do 190 stopni.
Formę do pieczenia tarty (najlepiej taką z wyjmowanym dnem), wykładamy papierem do pieczenia, a następnie ciastem francuskim – tak samo jak tutaj. Nakłuwamy ciasto widelcem.
Jarmuż – mocno odciśnięty z wody – kroimy (niezbyt drobno), botwinę też pozbawiamy płynu, który nie zdążył się wygotować. Warzywa układamy na cieście, na nich umieszczamy plasterki sera podzielone na małe kawałki, oraz pokrojoną połowę sera brie. Odcedzone brokuły układamy na górze, lekko wciskając je w warzywa i ser. Posypujemy wszystko odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem. Resztę sera brie kroimy w paski i układamy je przy brzegach tarty, po czym zawijamy na nie wystające poza brzeg formy kawałki ciasta francuskiego. Tworzymy taki rant, w którym ser się rozpłynie podczas pieczenia.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietankę, mieszamy energicznie do połączenia się składników. Dosypujemy posiekany szczypiorek i odrobinę doprawiamy solą oraz pieprzem. Masę jajeczno-śmietanową wylewamy na ciasto z warzywami. Czosnek kroimy na cienkie plasterki i wciskamy je w różyczki brokułów. Posypujemy wierzch płatkami migdałów.
Wkładamy tartę do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40-45 minut – do zezłocenia się brzegów.

Podajemy lekko przestudzoną, można ją też odgrzać na drugi dzień w piekarniku.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz