sobota, 30 kwietnia 2016

Makaron z cukinią, pomidorami i ziołami


Pewnie już to napisałam, ale powtórzę: gdy masz w domu makaron, oliwę, czosnek i choć jeden rodzaj warzyw – głodna/głodny nie będziesz. Nawet samą marchewkę można zetrzeć na tarce, poddusić z czosnkiem i wymieszać z makaronem. A cóż dopiero jeśli ma się cukinię, pomidory i zioła!
Proste danie, gotowe zaraz po ugotowaniu makaronu. Chrupiąca cukinia, rozpływające się w ustach słodkie pomidory, delikatny aromat czosnku i zioła. Dużo ziół. No i ten dodatek domowego sera wyjętego ze słoja z oliwą... Ale nawet jeśli nie macie takiego sera, spróbujcie z serem kozim, pokruszoną fetą, wędzonym twarogiem, parmezanem, cheddarem, serem pleśniowym... Gwarantuję - będzie szybko i pysznie. Mała Italia na waszym stole. :)

Składniki (na 2 porcje):
Ulubiony makaron (tyle ile wg was zjedzą dwie osoby ;)),
1 niezbyt duża cukinia,
Duża garść pomidorków koktajlowych,
1 większy ząbek czosnku,
Garść oliwek,
Dojrzewający, twardy ser - wielkości mniejszej niż pudełko zapałek, starty na cienkie wióry,
2-3 łyżki pokruszonej fety, albo innego miękkiego sera ,
Świeże zioła (oregano, tymianek cytrynowy, majeranek, szałwia, mięta, bazylia...),
Oliwa albo olej lniany czy z pestek dyni,
Sól i pieprz.


Gotujemy wodę, wrzucamy do posolonego wrzątku makaron.
Cukinię płuczemy i kroimy w niewielką kostkę. Wrzucamy na patelnię grillową i spryskujemy oliwą. Po ok. 5 minutach (na średnim ogniu) dorzucamy wypłukane i przekrojone na pół pomidorki – skórką do spodu. Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Dokładamy na patelnię, mieszamy delikatnie, by nie rozpadły się pomidory. Oliwki kroimy na połówki i dodajemy na patelnię. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ugotowany (al dente!) makaron odcedzamy, zachowując kilka łyżek wody z gotowania. Wlewamy ją na patelnię z warzywami, poruszamy lekko patelnią. Makaron nakładamy do talerzy, na wierzch wykładamy warzywa, posypujemy je serami i ziołami. Spryskujemy oliwą albo olejem. I już.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz