czwartek, 11 sierpnia 2016

Jagodzianki z serem


Inne niż takie klasyczne, nadmorskie jagodzianki. Delikatniejsze i z kremowym dodatkiem sera, idealnie współgrającym z kwaskową słodyczą jagód. Można każdą bułeczkę ułożyć oddzielnie na blasze, ja poprzytulałam je do siebie, bo lubię odrywać po kolei, by przyjrzeć się tej jedynej w swoim rodzaju, apetycznej strukturze ciasta drożdżowego.

Kubek gorącej kawy z mlekiem, jagodzianka i lato, które znika coraz szybciej... Nie w takim tempie jednak, jak te drożdżówki.

Składniki (na 14 szt.):
½ kg mąki (pół na pół zwykła z orkiszową typ 700, może też być jeden z rodzajów mąki),
12 g suszonych drożdży,
200 ml mleka,
2 jajka
60 g masła,
3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki gęstej, kremowej śmietany (im tłustsza, tym lepiej),
Pół łyżeczki soli,
Odrobina mielonego kardamonu (mniej niż pół łyżeczki).
3 filiżanki jagód,
4 płaskie łyżki cukru trzcinowego,
200 g serka kremowego (może być też mascarpone),
Rządek tabliczki białej czekolady,
1 jajko,
Prawdziwa wanilia z jednego strączka (opcjonalnie).


Do posmarowania i posypania
Kilka łyżek borówek amerykańskich,
Roztrzepane jajko
Cukier perłowy.


Masło roztapiamy, dolewamy mleko, dodajemy śmietanę, cukier(3 łyżki) i jajka. Mieszamy energicznie do połączenia składników. Mieszanina powinna być delikatnie ciepława.
Do mąki wsypujemy drożdże i sól. Do misy miksera wsypujemy mąkę, dodajemy płynne składniki i włączamy mikser (z dołączonym mieszadłem do gęstych ciast). Miksujemy na średnich obrotach, aż ciasto będzie jednolite, elastyczne i zacznie odchodzić od ścianek misy. Przekładamy ciasto do miski posypanej lekko mąką, przykrywamy ją ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia – na ok. godzinę.
W międzyczasie jagody przesmażamy z cukrem, aż stracą sok i zmienią konsystencję.
Do sera dodajemy startą na drobnej tarce czekoladę, wanilię i jajko – mieszamy przy pomocy widelca do połączenia składników.
Ciasto wykładamy na stolnicę, formujemy w wałek i dzielimy na 14 części (po ok. 63-65 g każda).
Układamy je w formie (moja – okrągła do pizzy o śr. 30 cm), przykrywamy ściereczką. Gdy nieco podrosną, robimy w każdej zagłębienie – np. przy pomocy denka niewielkiej szklanki. W każdym umieszczamy przesmażone jagody, na to nakładamy masę serową i na wierzch dajmy po kilka borówek. Brzegi ciasta wokół wgłębienia smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy całość odrobiną cukru perłowego.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni i pieczemy ok. 25 minut.

Zainspirował mnie przepis na bułki z malinami z książki Doroty Świątkowskiej „Moje wypieki i desery”.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz