poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Ogórki sezamowe


Orientalny sposób na ogórki. By je odczarować, „odmizeriować”, spojrzeć na nie po nowemu. Oryginalny smak, do którego – ręczę – będziecie wracać.
Sałatka, przystawka, dodatek do ciepłych dań z kuchni azjatyckiej.

Składniki (porcja dla 2-3 osób):
½ kg świeżych, twardych ogórków,
1 cebula szalotka,
2 ząbki czosnku,
Płaska, mała łyżeczka soli,
Łyżka octu winnego,
Łyżka sosu sojowego,
½ łyżeczki cukru,
Bardzo ostra, czerwona, suszona papryka – najlepiej taka grubo zmielona, z nasionkami – do smaku (ze względu na różną skalę ostrości, mojej wystarczyło ¼ łyżeczki),
3 łyżki oleju sezamowego,
½ łyżeczki nasion sezamu.


Ogórki obieramy, pozostawiając paseczki skórki, kroimy je wzdłuż na cienkie paski. Jeśli są długie, to można przekroić je na pół. Solimy i odstawiamy na 30 minut.
Kroimy obraną cebulę w bardzo cienkie piórka.
Czosnek obieramy i miażdżymy, rozcieramy z papryką.
Odlewamy sok z ogórków i dodajemy do nich cebulę, ocet, sos sojowy, cukier, czosnek z papryką – mieszamy.
Na patelnię wrzucamy sezam i prażymy go aż się lekko zezłoci, zdejmujemy z patelni.
Wlewamy na nią olej sezamowy i podgrzewamy mocno. Gdy tylko zacznie lekko dymić wlewamy gorący na ogórki (ostrożnie!), mieszamy całość, posypujemy sezamem i podajemy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz