środa, 10 sierpnia 2016

Makaron z kapustą, czyli łazanki na skróty


Bardzo rzadko korzystam z gotowych potraw w słoiczkach. Ale dla jednej od lat robię wyjątek, choć też niezbyt często. Bez względu na porę roku, nawet latem, gdy tak dużo świeżych warzyw, nagle przychodzi gwałtowna ochota na łazanki z kiszoną kapustą. Nie wiem z czego wynika, czy to sentymentalny powrót do smaku barów PRL-u, czy po prostu chęć zjedzenia czegoś sycącego.
W każdym razie na takie okazje miewam w szafce słoiczek zasmażanej kapusty, nazwanej przez producenta „babciną”. Lubię jej konsystencję, kwaskowość, nie przeszkadza mi, że to nie jest przygotowany w domu dodatek.
Gotuję więc makaron – wolę fikuśne kokardki niż klasyczne łazanki. W zależności od tego, co mam – dodaję do kapusty grzyby (leśne, pieczarki, kurki), suszone śliwki albo żurawinę, zieleninę, paprykę słodką, zioła, przyprawy.
Łączę kapustę z dodatkami z makaronem, dodaję odrobinę maggi, coś zielonego – i na jakiś czas mam spokój.
Tym razem wzięło mnie, gdy miałam w domu świeżą paprykę i suszone pomidory.

Składniki (2-3 porcje):
Ok. 200 g suchego makaronu (farfalle, łazanki),
Słoik (480 g) kapusty zasmażanej,
1 duża papryka (dowolny kolor),
8-10 suszonych pomidorów (ze słoiczka),
Świeży majeranek, tymianek, oregano i rozmaryn (do wyboru, albo wszystkie razem, w proporcji jaką lubicie),
½ łyżeczki pieprzu ziołowego,
Garść natki pietruszki,
Kilka listków lubczyku (opcjonalnie),
Płaska łyżeczka cukru (albo miodu),
Maggi – do smaku,
Olej rzepakowy,
Sól, pieprz – do smaku.


Makaron gotujemy al dente.
Kroimy oczyszczoną paprykę w kostkę średniej wielkości, a pomidory – w paski.
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy na nią paprykę i – mieszając – smażymy na niewielkim ogniu, aż zmięknie i się zeszkli (ok. 5-7 minut). Dorzucamy pomidory i cukier, mieszamy i dusimy jeszcze 2 minuty. Dodajemy kapustę ze słoiczka, doprawiamy ziołami, posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem ziołowym i normalnym. Mieszamy przez chwilę i na koniec skrapiamy maggi.
Odcedzony makaron umieszczamy na talerzach, nakładamy na środek kapustę z warzywami, posypujemy listkami lubczyku i tymianku.
I jest konkret.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz