piątek, 30 grudnia 2016

Kulinarne vademecum sylwestrowe


Poniżej spis potraw, które w większości naprawdę szybko można zrobić.
Na imprezę z przyjaciółmi, na każdą domówkę - sylwestrową i nie tylko. Łatwo je przewieźć (poza zupą), niektóre można zrobić na miejscu, zabierając przygotowane wcześniej składniki (np. na sałatkę z pestkami granatu). Co do zupy – nawet jeśli wyda wam się trudna i przekombinowana, docenicie jej smak i dobroczynne działanie w Nowy Rok. Według mnie warto zadać sobie trochę roboty...

Do upieczenia – na szybko
Mufinki ze szpinakiem i brokułami
Mufinki z oliwkami
Paszteciki z soczewicą
Tarta z brokułami, jarmużem i serem
Tarta z anchois
Kołacz słonecznik
Zapiekanka a la pizza

Przystawki – rybne i nie tylko
4 x śledź
Rolada ze szpinakiem i łososiem
Ogórki sezamowe

Przebój każdej imprezy – dla mięsożernych
Śliwki w boczku

Przebój każdej imprezy – dla wszystkich
Sos z żurawiną i czosnkiem

Sałatki
Z pomidorów z pestkami granatu
Z mango i kaszą
Bałkańska – mało śledziowa

Zupa
Z grillowanych warzyw

I pamiętajcie – jedzenie to podstawa! Kto przesadza z piciem i zakąsza czipsami, ten źle zakończy stary rok i zacznie nowy... A tego nikomu nie życzę. :)
Tanecznego Sylwestra w dobrym towarzystwie (tylko bez wystrzałów!) oraz smacznego Nowego Roku!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz