piątek, 22 maja 2015

Młoda kapusta z fenkułem


Tegoroczne, wiosenne odkrycie. Niby zwyczajna, młoda kapusta, ale z fenkułem – przez wielu nielubianym z powodu anyżkowego smaku. W tym połączeniu fenkuł pozwala zdecydowanie rządzić kapuście, a sam trochę się ukrywa, ale dzięki niemu warzywa zyskują świeżość i energię, która zamienia banalny dodatek do obiadu w samodzielne, oryginalne danie. I znów można kombinować po swojemu: jeśli ktoś lubi orientalną nutę - doda rozgniecione ziarna kolendry, jeśli woli pikantny żar – pieprz cayenne, ja lubię wersję all inclusive, ale cayenne zastępuję ostrym, paprykowym ajvarem.
Bardzo polecam dodatek sosu worcestershire!

Składniki (na porcję dla 2-3 osób):
½ średniej główki młodej kapusty,
1 niewielki fenkuł,
Oliwa,
Łyżeczka ziaren kolendry (rozgniecionych),
2 łyżki ostrego ajvaru (albo szczypta pieprzu cayenne),
Cebula,
Liść laurowy,
Ocet winny (albo sok z cytryny),
Posiekane zielone listki fenkułu,
1 łyżka posiekanego koperku,
Sól i pieprz,
2 łyżki sosu worcestershire (opcjonalnie).


Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do rondla z rozgrzaną niewielką ilością oliwy, wsypujemy kolendrę. Smażymy mieszając na niewielkim ogniu – cebula nie powinna się zbyt mocno zrumienić. Kapustę szatkujemy i dorzucamy do cebuli. Chwilę obsmażamy, w międzyczasie krojąc w piórka wyczyszczony fenkuł. Dodajemy go razem z liściem laurowym do kapusty z cebulą, mieszamy, lekko solimy i dolewamy niewielką ilość wody (ok. 3/4 szklanki). Dusimy całość pod przykryciem – aż warzywa zmiękną, a woda częściowo się wygotuje (ok. 15-20 minut). Doprawiamy do smaku octem winnym lub sokiem z cytryny, dodajemy ajvar, sos worcestershire, sól i pieprz. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze 5 minut.
Przed podaniem posypujemy posiekaną zieleniną.
Znakomita z młodymi ziemniakami i wszelkimi kotletami (również bezmięsnymi – np. z soczewicy, ciecierzycy itp).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz