niedziela, 20 lipca 2014

Makaron z tuńczykiem, pomidorami i groszkiem cukrowym


Niezawodny, prosty przepis, posiłek gotowy w ciągu kilkunastu minut, świeże warzywa i zioła, aromatyczne przyprawy – to cechy, które niezmiennie pociągają mnie w kuchni śródziemnomorskiej.
Wariacja na temat tradycyjnego „tonno e fagioli”, z makaronem pełnoziarnistym i sezonowym groszkiem cukrowym, albo fasolką szparagową, zamiast fasoli z puszki. Staram się zawsze mieć w zapasach kuchennych konserwę z tuńczykiem w oliwie, daje mi pewność, że zjem coś smacznego na śniadanie (pasta z białego sera, jajek i tuńczyka), obiad czy też kolację (spaghetti z sosem pomidorowym, tuńczykiem i warzywami).

Składniki (2-3 porcje):
½ paczki (500 g)makaronu pełnoziarnistego albo orkiszowego,
Oliwa,
Puszka tuńczyka w oleju,
1 większa cebula,
Puszka pomidorów,
1 łyżka sosu worcestershire (opcjonalnie, ale bardzo polecam!)
20-30 dag groszku cukrowego, albo fasolki szparagowej (ew. puszka czerwonej fasoli),
Świeża bazylia, tymianek, oregano,
Łyżeczka suszonych przypraw ( np.zioła prowansalskie),
Sól i pieprz,
Starty parmezan (albo inny ser dojrzewający) do posypania.


Gotujemy makaron (czas zależy od rodzaju makaronu). W drugim garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niego umyty i oczyszczony z włókien groszek cukrowy, albo fasolkę – gotujemy ok. 8-10 minut. Na patelnię wlewamy 2-3 łyżki oliwy, cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy ją na patelnię i mieszając smażymy do zeszklenia. Do cebuli dodajemy tuńczyka (bez oleju), dosypujemy suszone zioła. Mieszamy, dolewamy odrobinę wody i dusimy razem przez kilka minut. Odcedzamy groszek albo fasolkę – można pokroić je na mniejsze (2-3 cm) kawałki. Dodajemy do tuńczyka pomidory z puszki i groszek (fasolkę), zostawiamy na 5-8 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy sos zbytnio zgęstnieje trzeba dolać nieco wody. Pod koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sosem worcestershire. Odcedzony makaron wrzucamy do sosu. Każdą porcję makaronu posypujemy startym parmezanem i świeżymi ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz