niedziela, 6 lipca 2014

Sernik Manhattan


Ten sernik umieściłam wysoko w swoim prywatnym rankingu. Kremowy, zwarty (świetnie się go kroi!), mocno waniliowy i mało słodki. Szczególnie ta ostatnia cecha jest według mnie istotna, bo uważam, że nadmiar cukru zabija smak sernika. W końcu w tym cieście właśnie ta delikatna, kwaskowa, „podkręcona” w tym przypadku dodatkowo polewą z kwaśnej śmietany, nuta sera, decyduje o jego wyjątkowości! Jeśli komuś będzie brakować słodyczy można wierzch posypać cukrem pudrem. Nowojorska klasyka*, elegancja smaku i wyglądu.

Składniki :
Na spód
250 g ciastek typu digestive,
1 łyżka nutelli,
75 g masła.

Masa serowa
650 g sera (gotowy, taki z wiaderka będzie OK, ale nie może być wodnisty),
250 ml śmietany 30%,
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
4 jajka,
120 g cukru (ok. ½ szklanki) + 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią,
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego (jeśli go nie macie dodajcie więcej cukru z prawdziwą wanilią).

Polewa
200 ml kwaśnej śmietany (18 %),
1-2 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (albo cukier z prawdziwą wanilią, ale wtedy trzeba zmniejszyć dodatek cukru pudru).


Roztapiamy masło, lekko przestudzone dodajemy do ciastek razem z nutellą – i przy pomocy malaksera – łączymy te składniki ze sobą, aż powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Wsypujemy ją do formy (21/32 cm), albo tortownicy (23-25 cm) wyłożonej papierem pergaminowym i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni.
W misce umieszczamy ser i miksujemy go ok. minuty, potem dosypujemy cukier, dodajemy mąkę, jajka – wbijając je po kolei, ekstrakt waniliowy i na końcu wlewamy śmietanę. Ważne, by miksować niezbyt długo, jedynie do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Zbyt długie miksowanie powoduje wtłoczenie dużej ilości powietrza do masy, w konsekwencji ciasto mocno urośnie, a potem spektakularnie opadnie... Ten sernik rośnie nieznacznie, ale też nieznacznie opada, powinien być po wystudzeniu równy i o takiej wysokości jaką miał przed wstawieniem do piekarnika. Masa może wydać się wam zbyt płynna, rzadka – bez obawy, taka ma być. Wylewamy ją na ciasteczkowy spód, wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 10 minut, a potem zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze ok. 45-50 minut. Po upływie tego czasu sprawdźcie – sernik powinien być sprężysty, lekko uginający się pod palcem. Studzimy sernik w lekko uchylonym piekarniku . Gdy wystygnie pokrywamy go masą śmietanową, powstałą poprzez lekkie ubicie trzepaczką śmietany, cukru i ekstraktu waniliowego. Umieszczamy sernik na całą noc w lodówce.
Dodatkiem do ciasta mogą być sezonowe owoce.
Przed podaniem można sernik posypać też cukrem pudrem.
Uwaga: jeśli lubicie cytrynową nutę, dodajcie do masy serowej przed pieczeniem zamiast ekstraktu waniliowego startą skórkę i sok z jednej cytryny.

*Na podstawie przepisu Erica Lanlarda („Home Bake”, wyd. Mitchell Beazley).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz