niedziela, 27 lipca 2014

Sałatka ryżowo-makaronowa z mango i orzechami


Sałatka dla fanów nieco orientalnych, słodko-pikantnych smaków. Zainspirował mnie przepis Yotama Ottolenghi’ego, ale nie miałam kilku z potrzebnych składników, więc zastąpiłam je dostępnymi zamiennikami. Efekt zaskakująco dobry - słodycz mango współgra z ostrością chili, azjatycka nuta to prażone orzeszki ziemne i wiórki kokosowe, w tle pobrzmiewają świeże zioła, ciekawym akcentem jest prażona cebulka. Zdecydowanie dla lubiących eksperymenty kulinarne!

Składniki:
½ kubka ryżu jaśminowego,
½ kubka makaronu orzo średniej wielkości (w kształcie ziarenek ryżu),
Olej rzepakowy,
Po 10-15 listków świeżej bazylii i mięty,
Papryka biała (może też być czerwona),
1 owoc mango,
Sos chili,
Chili w proszku,
Garść orzeszków ziemnych,
2 łyżki wiórków kokosowych,
5-6 łyżek prażonej cebulki,
Sok z cytryny,
Sól,
Cebulka dymka (opcjonalnie).


Ryż i makaron wrzucamy na rozgrzany olej, mieszając smażymy do momentu aż ziarna makaronu porządnie się przyrumienią. Zalewamy wodą (ok. 2 kubków) i gotujemy do miękkości na małym ogniu. Pod koniec dosypujemy sproszkowaną paprykę chili (ok. 1/3 łyżeczki). Ugotowany ryż z makaronem wykładamy do przestudzenia na duży, płaski talerz, solimy do smaku. Obrane ze skóry mango kroimy na plastry, następnie w kostkę. Paprykę czyścimy i kroimy w cienkie paseczki lub kostkę. Łączymy mango i paprykę z ryżem, dodajemy posiekane zioła, polewamy sosem chili (ilość – w zależności od tego, jak pikantne lubicie jeść potrawy). Prażymy orzeszki na patelni, gdy się lekko zarumienią dosypujemy wiórki i prażymy wszystko razem, uważając, by wiórki się nie przypaliły. Przestudzonymi posypujemy sałatkę, na wierzch dajemy cebulkę prażoną i – ewentualnie – posiekaną dymkę. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Uwaga: ciekawym dodatkiem podkreślającym egzotyczna nutę sałatki, będzie olej z orzechów ziemnych, można dodać go do ugotowanego ryżu z makaronem, przed połączeniem ich z innymi składnikami (1-2 łyżki).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz