wtorek, 8 lipca 2014

Sałatka z grillowanym bakłażanem i makaronem


Bardzo przyjemna sałatka, do przygotowania właściwie w ciągu całego roku. Choć latem, zjedzona w ogrodzie, uprzyjemniona kieliszkiem wina, z pewnością wyda się smaczniejsza... Ważny jest dodatek dobrej oliwy, albo innego, wyrazistego i zdrowego tłuszczu – z pestek dyni, albo mojego ulubionego ostatnio – lnianego.

Składniki (2-3 porcje):
1 średni bakłażan,
Duża garść drobnego makaronu pełnoziarnistego np. farfalline,
6-8 oliwek,
60-70 g fety albo wędzonego twarogu,
8-10 suszonych pomidorów,
Świeża bazylia i rozmaryn,
Garść prażonych pestek dyni,
Olej lniany (oliwa z oliwek, olej z pestek dyni),
Krem/ocet balsamiczny,
Sól i pieprz.


Bakłażana kroimy w ok. 0,5 cm plastry – wrzucamy na skropioną oliwą patelnię grillową, posypujemy rozmarynem (kilka małych gałązek) i grillujemy do lekkiego zbrązowienia. Makaron gotujemy „al dente”, kroimy oliwki i suszone pomidory. Na talerz wykładamy plastry bakłażana i odcedzony makaron, dodajemy oliwki i pomidory. Posypujemy solą i pieprzem. Kruszymy na wierzch ser, dorzucamy pestki dyni i porwane listki bazylii. Przed podaniem polewamy oliwą/olejem i kremem balsamicznym.


2 komentarze:

  1. Dzięki Danuśka, takie właśnie smaki mi chodziły po głowie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co :). Postaram się w najbliższym czasie jeszcze ze dwie sałatki dorzucić :).

      Usuń