sobota, 18 października 2014

Ciasto Które Się Nie Znudzi


Uwielbiam to ciasto! Oprócz tego, że jest naprawdę „easy peasy” - jak mówi Jamie Oliver, to nigdy się nie znudzi, bo za każdym razem można dodać coś, co je nieco zmieni. A to oprócz jabłek również śliwki, a to rodzynki, morele, żurawinę i orzechy, czy też przyprawy korzenne. Zdarza mi się dolać do niego również alkohol... Ciasto kameleon dla najbardziej początkujących!

Składniki (średnia blaszka):
4-5 jabłek (antonówki, złote renety – niezbyt duże),
10-15 śliwek węgierek (zależnie od wielkości),
¾ szklanki cukru,
2 szklanki mąki,
Łyżeczka proszku do pieczenia,
Łyżeczka sody rozpuszczona w 2 łyżkach mleka,
3 jajka (wolny wybieg!),
4-5 łyżek oleju,
2 łyżki kakao,
50 ml soku (jabłkowego, pomarańczowego, porzeczkowego...) albo alkoholu (koniak, rum),
Duża garść bakalii (opcjonalnie),
Garść orzechów włoskich,
Kilka kropli aromatu (migdałowy, rumowy) – opcjonalnie,
2 łyżeczki przypraw korzennych (cynamon, imbir itp.) – opcjonalnie,
Wiórki kokosowe na wierzch.


Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w sporą kostkę, śliwki płuczemy, pozbawiamy pestek i dzielimy na połówki (albo mniejsze części – jeśli śliwki są duże). Wrzucamy owoce do dużej miski, zasypujemy je cukrem i odstawiamy na kilka godzin (albo całą noc) w chłodne miejsce.
Włączamy piekarnik, by nagrzał się do 180 stopni.
Dosypujemy do owoców mąkę, proszek, dolewamy sodę, dodajemy jajka, olej, kakao, aromat, bakalie, orzechy, przyprawy, sok albo alkohol. Mieszamy wszystko dokładnie, ale niezbyt długo – do połączenia składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Wyrównujemy wierzch i posypujemy go obficie wiórkami kokosowymi (jeśli ktoś nie lubi – mogą być płatki migdałowe, ale kokos tak pięknie pachnie podczas pieczenia...). Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30-35 min (do suchego patyczka).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz