sobota, 20 września 2014

Bonnie Cranachan


Nie wiem skąd się wzięła ta nazwa, kojarzy mi się z jakąś dzielną szkocką dziewczyną, choć nie chcę nawet uruchamiać mojej zbyt bujnej wyobraźni i domyślać się, co też Bonnie mogła zrobić, że na jej cześć nazwano tradycyjny deser... W każdym razie przyszedł mi on do głowy z dwóch powodów: postanowiłam przygotować coś biało-czerwonego na cześć naszych siatkarzy i jednocześnie zrobić przyjemność zaprzyjaźnionej mieszkance Szkocji, która cieszy się z wyniku wyborów.
Bez względu na to, czy Polacy znajdą się na podium Mistrzostw Świata*, czy nie, ich sukces już zasługuje na świętowanie. Nic nie stoi więc na przeszkodzie, by uczcić go czymś pysznym i pochodzącym z kraju odważnych i - jak się okazało – rozsądnych ludzi. Takie spotkanie mniejszej historii z wielką, przy pucharku wypełnionym malinami, bitą śmietaną i whisky. :)

Składniki na 3-5 porcji (zależnie od wielkości naczyń):
½ kg malin, truskawek, albo mieszanki leśnych owoców (świeżych lub mrożonych),
Gałązka świeżego rozmarynu,
3-4 łyżki płynnego miodu,
Sok i starta skórka z jednej pomarańczy,
½ kubka płatków owsianych,
50-60 g płatków migdałowych,
Łyżeczka ekstraktu waniliowego lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
200 ml śmietanki kremówki (30 proc.),
1-2 łyżki cukru,
200 ml greckiego jogurtu,
3-4 łyżki whisky,
Do przybrania: Garść świeżych malin (albo innych owoców jagodowych).


Do rondelka wrzucamy maliny i dusimy je aż puszczą sok – następnie przecieramy je przez sito. Jeśli nie przeszkadzają wam te małe pesteczki – nie musicie tego robić. Do przetartych (lub nie) owoców dodajemy całą gałązkę rozmarynu, łyżkę (lub dwie – jeśli wyda się wam to mało słodkie) miodu, skórkę i sok z pomarańczy. Zagotowujemy całość, od razu zmniejszamy ogień i na takim niewielkim gotujemy ok. 10 min. Wyjmujemy rozmaryn i odstawiamy syrop z owocami do przestudzenia. Płatki owsiane wsypujemy na suchą patelnię i prażymy mieszając, aż delikatnie zbrązowieją. Wysypujemy je z patelni na talerz, a na patelnię wlewamy miód i wsypujemy do niego płatki migdałowe. Mieszamy je przez kilka minut – do momentu aż się lekko zezłocą. Ubijamy śmietanę, pod koniec dodajemy do niej cukier waniliowy (albo ekstrakt) i cukier. Łączymy śmietanę z jogurtem i whisky. Nakładamy do szklanych naczyń pucharków warstwami śmietanę z jogurtem, płatki migdałowe, owoce, płatki owsiane. Zresztą proporcje i kolejność - jak kto lubi. Wierzch zdobimy świeżymi owocami i skrapiamy dodatkowo whisky.

*PS. A jednak zostali Mistrzami Świata! :):):)

Zmodyfikowany nieco przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera - nomen omen ;) - „Jamie’s Great Britain” (wyd. Penguin).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz