wtorek, 30 września 2014

Sałatka krewetkowa z najlepszym sosem


To nie jest jakaś wymyślna sałatka, z drogich, świeżych krewetek, które trzeba czyścić, a potem zachwycać się ich smakiem. Krewetki są „lidlowe” – ugotowane, obrane i zamrożone, całkiem przyzwoite smakowo i cenowo. Do tego świeża sałata, pomidory, awokado, jajka na twardo i bardzo, bardzo, bardzo pyszny sos, decydujący o charakterze tej przystawki. No i jest to jedna z nielicznych potraw, która smakuje wszystkim moim domownikom - bez wyjątku. Zawsze ją przygotowuję w tej samej, dużej misce i zawsze jest jej za mało. :)

Składniki (3-4 porcje):
Trzy duże garście różnego rodzaju sałaty – opłukanej, wysuszonej i – jeśli jej liście są duże – podzielonej na mniejsze kawałki (fryzyjska, endywia, roszponka, rukola, masłowa itp.),
5-6 jajek ugotowanych na twardo,
1 duże, dojrzałe awokado,
2 -3 średnie pomidory,
1 opakowanie mrożonych, ugotowanych krewetek (250 g),
2 łyżki posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, bazylia),
Sól, pieprz.

Sos:
5 łyżek jogurtu greckiego,
3 łyżki majonezu,
4 łyżki keczupu,
2-3 łyżki koniaku,
½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku (jeśli nie lubicie/nie dysponujecie – może to być słodka, zwyczajna papryka, ale wówczas – 1 płaska łyżeczka),
1 duży, rozgnieciony ząbek czosnku,
½ łyżeczki kurkumy,
Szczypta chili w proszku,
Sól i pieprz – do smaku
Odrobina Maggi (opcjonalnie)
.

Sos warto przygotować dzień wcześniej – bedzie lepszy. Mieszamy wszystkie jego składniki ze sobą i odstawiamy do lodówki. Można dołożyć do niego od razu połowę krewetek.
W misce układamy sałaty, na nie dajemy obrane, pokrojone na cząstki awokado. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy każdy na 8 części i dorzucamy do sałaty. Dalej – jajka pokrojone na ćwiartki i rozmrożone krewetki. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a tuż przed podaniem polewamy sosem i posypujemy zieleniną. Można skropić dodatkowo oliwą z oliwek.
Sałatka źle znosi przechowywanie – trzeba ją zjeść od razu (nie będzie to raczej problem :)).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz