środa, 26 listopada 2014

Kotlety ziemniaczane z jarmużem


Kapitalny patent na ugotowane ziemniaki pozostałe z obiadu. Danie samo w sobie - podane z podpieczonymi na grillu pomidorami, dipem czosnkowo-jogurtowym albo czatnejem pomidorowym. Lub jako dodatek do mięs, ryby, sosów, surówek. Ziemniaki można połączyć nie tylko z jarmużem, ale i z kapustą słodką (np. włoską), a kto lubi – z brukselką.
Proste i szybkie, bo ziemniaki się rozgniata, ale też – i tę wersję zdecydowanie wolę – można je zetrzeć na tarce z większymi otworami.

Składniki (na 6-7 kotletów):
Kilka (4-5) większych, ugotowanych ziemniaków,
Duża garść jarmużu (oczyszczonego z twardych łodyżek), albo niewielki kawałek główki kapusty, czy 5-7 brukselek,
Posiekana zielenina (pietruszka, koperek, rozmaryn, tymianek, szczypiorek – co kto lubi) – ok. 2 łyżek,
Masło,
Oliwa,
Świeżo zmielony pieprz, sól, ½ łyżeczki kurkumy albo pieprzu ziołowego (opcjonalnie).

Ziemniaki starte na tarce łączymy z przyprawami i ziołami. Jarmuż (kapustę, brukselkę) drobno kroimy i wrzucamy do rondla z łyżką masła i odrobiną oliwy. Przesmażamy chwilę, dolewamy niewielką ilość wody i dusimy na małym ogniu ok. 8-10 minut (kapustę krócej, jarmuż dłużej). Wrzucamy jarmuż do ziemniaków, mieszamy całość dokładnie, doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Formujemy zgrabne, niezbyt duże kotlety i układamy je na rozgrzanej patelni grillowej, spryskanej oliwą. Smażymy do zezłocenia, a nawet lekkiego zrumienienia.






















A tak wygląda wersja z kapustą, bez ziół i w panierce z bułki tartej:

4 komentarze:

  1. Mniam, ziemniaczki... A można dać liście szpinaku ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne! Tylko właśnie liście, a nie rozdrobniony szpinak. To powinna być konkretna tekstura. Dlatego polecam też brukselkę albo kapustę. :)

      Usuń
  2. Bardzo, bardzo smaczne ! Dodałam jeszcze trochę pokruszonej fety. Zagrało idealnie :)

    OdpowiedzUsuń