czwartek, 2 kwietnia 2015

Magdalenki wielkanocne


Ciasteczka, które sławę zawdzięczają Marcelowi Proustowi już są na blogu, proponuję jednak ich wersję wielkanocną. Idealną do przygotowania z dziećmi – bez względu na wiek. Będą pamiętać nie tylko smak tych delikatnych, muszelkowych babeczek, ale i to, że robiliście je wspólnie...
Magdalenki można upiec wcześniej, ale wykończenie sugeruję na dzień, w którym trafią na stół.

Składniki:
Magdalenki przygotowane wg tego przepisu,
Ok. 8-9 łyżek mało słodkiej, bitej śmietany (100 ml 30. proc. kremówki wystarczy),
8-9 łyżeczek domowego kremu lemon curd z tego przepisu.


Magdalenki na gładkiej stronie pokrywamy warstwą bitej śmietany (niezbyt grubą) i małą łyżeczką, delikatnie tworzymy z kremu cytrynowego „żółtko”.


Można przed nałożeniem lemon curd posypać bitą śmietanę wiórkami kokosowymi.
Takie łatwe, a taki efekt! No i ten smak...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz