środa, 29 kwietnia 2015

Beza, mango, kiwi i jagoda


Nim nastaną truskawki o smaku wczesnego lata, słodkie i soczyste, by z nich zrobić - kibicując ulubionym tenisistom podczas Wimbledonu, Eton Mess (albo raczej Wroclaw Disaster), pocieszam się takim wiosennym miszmaszem. Cieszy oko psychodelicznym szaleństwem, przypomina niemodny i nieco oldskulowy owoc jakim jest kiwi i daje hippisowskie poczucie wolności od ... kalorii.

Make peace, not diet!

Składniki (na porcję dla 4-5 osób):
Kilka pokruszonych bez średniej wielkości (albo połowa blatu bezowego),
300 ml śmietany kremówki 30 proc.,
1 łyżka cukru pudru,
1 spore, dojrzałe mango,
2-3 łyżki jagód (mogą być mrożone),
2-3 miękkie owoce kiwi,
Świeża mięta do ozdoby.


Część pokruszonych bez wsypujemy do dużej miski. Śmietanę ubijamy z łyżką cukru pudru, 1/3 z niej łączymy z rozgniecionymi jagodami. Mango obieramy, usuwamy pestkę, a miąższ miksujemy na gładki mus. Kiwi obieramy, kroimy na kawałki. Na część bez wykładamy śmietanę i śmietanę z jagodami, znów posypujemy bezami. Całość polewamy musem z mango, dodajemy pokrojone kiwi i ozdabiamy listkami mięty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz