niedziela, 12 kwietnia 2015

Tarta cytrynowo-limonkowa


Eleganckie, piękne, doskonałe pod każdym względem ciasto. Zrobi wrażenie na wszystkich, nawet na tych, którzy za słodyczami nie przepadają. Kwaskowe i jednocześnie słodkie, wyraziste, choć odrobinę złagodzone bitą śmietaną. Bezpretensjonalne, ale i wyrafinowane. Niejednoznaczne i zmysłowe. Trochę jak nieco zapomniane blond piękności, te platynowe, w błyszczących sukniach - z filmów sprzed wielu lat: Jean Harlow, Jayne Mansfield, Diana Dors, Mamie van Doren, Veronica Lake, Lana Turner. Pojawiały się na ekranie i wszystko jaśniało. Po prostu były...
















Że nieuprawnione i na wyrost to skojarzenie? Zróbcie tę tartę. Po prostu.

Składniki (proporcje na ciasto o śr. 23-26 cm):
Kruchy, podpieczony spód przygotowany wg tego przepisu,
6 jajek,
130 g cukru (najlepiej drobnego – do wypieków),
250-300 ml śmietany kremówki (30 proc.),
Skórka otarta z 2 cytryn
Skórka otarta z 2 limonek
120 ml soku z cytryn i limonek,
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej.


Na wierzch
4-5 łyżek domowego kremu lemon curd (niekoniecznie, ale...)
150-200 ml śmietany kremówki,
Łyżka cukru pudru,
Skórka cytryny do dekoracji.
Albo – cukier puder do posypania i o połowę mniej bitej śmietany, do nałożenia na każdy ukrojony kawałek ciasta.


Kruchy spód mozna przygotować dzień wcześniej.
Włączamy piekarnik, by się nagrzał do temp. 180 stopni. Do misy miksera wbijamy jajka, wsypujemy cukier i miksujemy aż zacznie się tworzyć jednolita, puszysta masa (3-4 minuty). Wlewamy śmietanę, miksujemy i za moment dodajemy sok, skórkę i mąkę. Mieszamy wszystko jeszcze przez chwilę i wylewamy na kruchy spód. Nie przestraszcie się płynnej konsystencji – tak ma być!
Wkładamy ostrożnie formę do piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut. Gdyby brzegi ciasta mocno się zrumieniły, można w połowie pieczenia obniżyć temperaturę piekarnika do 165 stopni.
Studzimy ciasto, dekorujemy i cieszymy się każdym kawałeczkiem...




















Zdjęcia gwiazd: dailymail.co.uk, queensofvintage.com, fineartamerica.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz