sobota, 18 kwietnia 2015

Mufinki bananowe


Jeszcze jeden sposób na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów. Babeczki są równie łatwe w przygotowaniu jak ten chlebek bananowy, ale czeka się na nie znacznie krócej.
Delikatne, wilgotne, mocno bananowe, z fantastycznym, rumowym akcentem. Najlepsze jeszcze leciutko ciepłe, rozkrojone i posmarowane naturalnym, greckim jogurtem, który świetnie przełamuje słodycz.
Jeśli się uchowają, można je następnego dnia przekroić na pół i odgrzać na grillowej patelni...
Na śniadanie, podwieczorek, do zabrania na piknik, w podróż i do pracy.

Składniki (na 12 szt.):
3 niezbyt duże banany,
8 łyżek złocistego, trzcinowego cukru + jedna dodatkowo do posypania
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
Płaska łyżeczka cynamonu,
2 łyżki rumu (najlepiej ciemnego),
80 g masła,
2 jajka,
120 ml jogurtu naturalnego,
1,5 szkl. mąki (można pszenną połączyć z orkiszową),
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
Aromat rumowy.

Na wierzch:
Czekoladowe drobinki, albo pokrojona gorzka czekolada.

Formę do mufinek wykładamy papierowymi foremkami (gdy ich nie mam, natłuszczam otwory formy i wykładam je kółkami wyciętymi z papieru do pieczenia).
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni.
Masło roztapiamy – odstawiamy do wystudzenia.
Obrane banany kroimy na kawałki, wrzucamy na patelnię, posypujemy je cukrem trzcinowym i cukrem z wanilią. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, dosypujemy cynamon i wlewamy rum. Gdy po chwili banany zaczną się rozpadać, a cukier, cynamon i rum utworzą apetyczny sos, lekko mieszamy całość - tylko 1-2 razy i odstawiamy do wystudzenia.
Przesianą mąkę łączymy z proszkiem i cukrem. Jajka roztrzepujemy lekko z masłem i jogurtem, dodajemy banany i odrobinę aromatu rumowego, mieszamy całość i taką masę wlewamy w dołek utworzony w mące. Mieszamy wszystko dokładnie, ale krótko – tylko do połączenia składników (inaczej mufinki mogą stać się „gumowate”, twarde). Rozdzielamy ciasto do otworów formy, wierzch posypujemy niewielką ilością czekolady i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 22-23 minuty, sprawdzając pod koniec drewanianym patyczkiem – jeśli po wyjęciu z babeczki jest suchy, można zakończyć pieczenie. Po 5 minutach od wyjęcia z piekarnika, wyjmujemy mufinki z formy i pozwalamy im przestygnąć na metalowej kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz