poniedziałek, 8 grudnia 2014

BDP: 8/10 (bo zawsze może być lepiej)


Tak jesiennie-zimowo dziś w moim menu. Ale wcale nie nudno i naprawdę smacznie.
Bardzo Dobry Poniedziałek z powodu:
- soczewicy w winie, z grzybami, aromatycznymi przyprawami, marchewką i czerwoną cebulą (to jedna z moich ulubionych potraw na zimę),
- brukselki z serem dojrzewającym i tymiankiem,
- sałatki z pomidorków koktajlowych, oliwek i bazylii,
- kanapek z żytniego, litewskiego chleba z wędzonym serem, rukolą i konfiturą z pomidorów,
- no i owsianki (suszone śliwki, jogurt naturalny, miód, jagody).

Soczewica i brukselka zapakowane do pudełek wczoraj, reszta dzisiaj, co zajęło mi jakieś 10 minut. Czy to dużo? Dla niektórych z was - pewnie tak, ale z drugiej strony to przecież posiłki na większą część dnia. Całkiem fajnego dnia na początku tygodnia :).

PS. To nie musi być przecież soczewica: może być kasza z warzywami i kawałkiem mięsa, sałatka z makaronem, serem, ogórkiem, tuńczykiem, jakiś dobry dip, ziemniaki z ziołami i cukinią, kawałek ciasta, pokrojone owoce i co tam jeszcze macie pod ręką. 10 minut dla siebie wieczorem i drugie 10 minut rano – w zamian za... nie, nie będę przynudzać. Sami wiecie.

2 komentarze: