wtorek, 28 lipca 2015

Placek z czerwoną porzeczką i białym serem


Ciasto, które lepiej wygląda niż smakuje. Bywa i tak. To nie znaczy, że jest niedobre. Raczej oryginalne, bo ani to sernik, ani typowy placek z owocami. Ale gdy tak pięknie wyrasta, pachnie i jest takie złociste po wyjęciu z piekarnika, to człowiek sobie wyobraża, ze smak bedzie zniewalający, a konsystencja delikatna jak puch... Tymczasem smak miły, ale nic nadzwyczajnego, konsystencja zaś dość zwarta. Może to moja wina, bo poszłam tradycyjnie na łatwiznę i zamiast zastosować twaróg, wykorzystałam taki ser już zmielony, tzw. „kubełkowy”. W każdym razie – jeśli macie nadmiar czerwonych porzeczek i dobry twaróg - wypróbujcie ten przepis pochodzący z Rosji.

Składniki:
400 g twarogu (wybrałabym półtłusty),
170-200 g czerwonej poprzeczki (opłukanej i oczyszczonej z szypułek),
40-50 g wiórków kokosowych,
120 g cukru (do ciasta) + 4 łyżki – do twarogu,
200 ml kefiru,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
½ szkl. oleju,
Szczypta soli,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
300 g mąki,
2 żółtka (do twarogu),
1 jajko (do ciasta),
Cukier puder – do posypania.


Twaróg miksujemy z wiórkami, cukrem, mąką ziemniaczaną, żółtkami. Z dobrze wymieszanej masy formujemy przy pomocy zwilżonej wodą łyżki kulki (wielkości sporego orzecha włoskiego) i układamy je w formie (śr. 26-28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Włączamy piekarnik, by się nagrzał do temp. 180 stopni.
Jajko roztrzepujemy z kefirem. Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Wlewamy do niej olej oraz rozbełtane z kefirem jajko. Mieszamy do połączenia się składników (dokładnie, ale krótko), wsypujemy porzeczki i bardzo delikatnie mieszamy. Kulki twarogowe zalewamy ciastem z porzeczką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut (do zrumienienia).
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Uwaga: część cukru zalecanego do ciasta zastąpiłabym cukrem z wanilią, albo wręcz dodałabym odrobinę aromatu waniliowego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz